Пентагон розслідує витік секретних документів про підготовку українського контрнаступу. Їх злили у Twitter та Telegram – NYT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Пентагон розслідує витік секретних документів про підготовку українського контрнаступу. Їх злили у Twitter та Telegram – NYT

Getty Images

Цього тижня в соціальних мережах було опубліковано секретні військові документи, в яких детально описано плани США та НАТО щодо розбудови Збройних сил України перед запланованим контрнаступом, пише The New York Times із посиланням на високопосадовців адміністрації Байдена.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів, що зʼявилися в Twitter і широкодоступній у Росії платформі Telegram.
  • Військові аналітики кажуть, що документи, мабуть, були змінені в деяких частинах порівняно з їхнім початковим форматом, завищуючи американські оцінки загиблих на війні українців і занижуючи оцінки загиблих російських військовослужбовців.
  • За словами аналітиків, зміни можуть вказувати на спроби дезінформації з боку Москви. Але розкриття в оригінальних документах, які представлені у вигляді фотографій графіків очікуваних поставок зброї, чисельності військ і батальйонів та інших планів, є серйозною проблемою для американської розвідки.
  • Чиновники Байдена працювали над вилученням даних із загального доступу, але станом на вечір четверга, 6 квітня, їм це не вдалося.
  • «Нам відомо про повідомлення в соціальних мережах, і департамент вивчає це питання», – сказала Сабріна Сінгх, заступник прессекретаря Пентагону.
  • У документах не наводяться конкретні бойові плани, наприклад як, коли і де Україна має намір розпочати наступ, який, за словами американських офіційних осіб, ймовірно, відбудеться наступного місяця або близько того. 
  • Аналітики заявили у пʼятницю, 7 квітня, що може бути важко оцінити вплив розкриття документів на бойові дії на передовій зараз та найближчими місяцями. 
  • Наразі незрозуміло, як документи опинилися у соціальних мережах, але провладні російські канали активно їх розповсюджують, кажуть військові аналітики.

Контекст

З моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року загальна сума американської допомоги Україні в галузі безпеки перевищила $35 млрд. Незабаром США відправлять Україні близько $500 млн у вигляді боєприпасів й обладнання та витратять ще понад $2 млрд на закупівлю боєприпасів, радарів та іншої зброї в майбутньому, заявили офіційні особи США, пише Associated Press.

Politico повідомляє, що американські військові терміново перекидають техніку на поле бою та швидкими темпами тренують українські сили напередодні великого наступу, що очікується до травня. Вашингтон турбує виснаження українських запасів боєприпасів і засобів ППО.

Пентагон хоче прискорити постачання танків Abrams до України і вирішив відправити відремонтовану старішу модель, яка може бути готова швидше, пише Associated Press. Рішення ухвалили, щоб доставити 70-тонні бойові машини до зони бойових дій за вісім-десять місяців.

На зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у вівторок, 4 квітня, мали обговорювати питання про подвоєння зобовʼязань у їхньому фонді для України, який становить близько €250 млн на рік, до цільового показника €500 млн, пише Financial Times із посиланням на чотирьох дипломатів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні