Категорія
Новини
Дата

Мала приватизація за рік принесла бюджетам різних рівнів 3,3 млрд грн

Мала приватизація державного та комунального майна в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі» цьогоріч поповнила бюджети різних рівнів на понад 3,3 млрд грн, повідомляє Міністерство економіки. Серед громад найактивніше працювало з ринком малої приватизації місто Дніпро.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За підсумками онлайн-аукціонів з продажу об’єктів Фондом держмайна (ФДМУ) до держбюджету надійшло понад 2,6 млрд грн. Приватизація комунальних об’єктів принесла громадам понад 650 млн грн. 
  • Найвищу ціну за приватизацію державного об’єкта у 2023-му переможці торгів сплатили за готель «Ермітаж» у Києві – 311 млн грн. Найдорожчим комунальним приватизаційним об’єктом став Житомирський обласний центр кінематографії за 40 млн грн.
  • Серед громад найактивніше працювали з ринком малої приватизації Дніпро – 35 успішних торгів, Львів – 32 та Київ – 23. 
  • Загалом за рік бізнес і громадяни приватизували майже 914 обʼєктів по всій країні, 350 з них – держмайно, яке через онлайн-аукціони реалізував ФДМУ та його регіональні відділення, ще 560 – активи, які продали громади. 
  • За право придбати державне та комунальне майно у 2023 році змагалося понад 3600 учасників. «Попит бізнесу на об’єкти малої приватизації на другий рік повномасштабної війни зберігається, і в середньому конкуренція на торгах становила понад три учасники», – зазначив Сергій Бут, СЕО «Прозорро.Продажі». 
  • За словами голови ФДМУ Віталія Коваля, фонд планує активно залучити до приватизації і великий бізнес, готує Велику приватизацію, а також відкриття прозорого ринку оренди сільськогосподарських земель і продаж на аукціонах активів агресора для відшкодування збитків, завданих війною.

Контекст

Попри війну, бізнес продовжує купувати державні підприємства. Мала приватизація відновилася в Україні 19 вересня 2022 року. У березні ФДМУ повідомляв, що серед найбільш успішних торгів – продаж порту «Усть-Дунайськ» та Львівського ювелірного заводу. Покупці перерахували до держбюджету 201 млн грн і 185 млн грн відповідно.

За майже рік відновлення малої приватизації близько 400 підприємців купили у держави занедбані об’єкти, а з січня до липня 2023 року бюджет отримав майже 2,1 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні