Категорія
Новини
Дата

В Україні стартували перші аукціони з оренди державних сільгоспземель. Орендувати держземлю можна поки тільки в одній області

1 хв читання

Фонд державного майна запустив перші 16 аукціонів зі здачі в оренду державних сільськогосподарських земель на «Прозорро.Продажі». Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Від першого пулу землі у 100 000 га ФДМУ очікує отримати 1 млрд грн доходу на рік.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про земельні ділянки у Вінницькій області загальною площею 1075 га. Наступні області, де стануть доступні держземлі, – Хмельницька, Кіровоградська, Київська та Запорізька.
  • До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 000 га державних с/г земель у 20 областях України.
  • Площа земельних ділянок варіюється від 1 га до 4000 га. Кожна виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі. Стартова вартість на аукціоні – 12% від нормативно-грошової оцінки землі.
  • Щоб прийняти участь в аукціоні, необхідно обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити внески та взяти участь у торгах. Переможець отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед.
  • На першому етапі ФДМУ очікує надходження у розмірі до 1 млрд грн, а при консолідації та залученні в обіг усіх державних сільськогосподарських земель, загальна площа яких сягає близько 800 000 га, ця сума може зрости до 8 млрд грн. 

Контекст

ФДМУ почав у 2023 році реалізацію проєкту «Земельний банк», який має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі».

Загальну кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінено майже у 806 000 га, з яких 386 000 га перебуває в управлінні ФДМУ, 277 000 га – в управлінні Національної академії аграрних наук, 99 200 га – Мінʼюсту, понад 40 000 га – інших міністерств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд