Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США підвищив ставки ще на 75 базисних пунктів

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила ставки на 75 базисних пунктів вчетверте поспіль. Відтепер діапазон становить 3,75–4%, із майже нуля у березні, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова ФРС Джером Павелл сказав, що «дані, що надходять після нашого останнього засідання, припускають, що кінцевий рівень відсоткових ставок буде вищим, ніж очікувалося раніше».
  • Павелл запевнив що він готовий підняти ставки настільки високо, наскільки це необхідно, щоб придушити інфляцію, навіть незважаючи на те що центральний банк очікує на перехід до повільніших темпів підвищення.
  • Це підвищення ставки ФРС відбулося лише за кілька днів до проміжних виборів до Конгресу США 8 листопада і на тлі зростаючої критики з боку демократів, які стурбовані тим, що більша вартість запозичень призведе до зростання безробіття. Павелл висловив переконання, що низька інфляція в довгостроковій перспективі краща для всіх американців, навіть якщо короткострокові витрати будуть високими.

Контекст

Темпи зростання споживчих цін у США несподівано прискорилися в серпні, оскільки зниження цін на енергоносії не змогло повністю компенсувати збільшення витрат на послуги та інші категорії витрат. За інформацією Bloomberg, так званий базовий індекс споживчих цін, який унеможливлює найбільш нестійкі компоненти продуктів харчування та енергії, зріс на 0,6% порівняно з показниками липня і на 6,3% порівняно з даними минулого року.

22 вересня Федеральна резервна система (ФРС) США втретє поспіль підвищила ключову ставку на 75 базисних пунктів до найвищого рівня з 2008 року.

У вересні показник споживчих цін у США виріс більш ніж прогнозувалося – до 40-річного максимуму, тож прогнозувалося, що Федеральна резервна система може знову підвищити відсоткові ставки у листопаді, щоб приборкати інфляцію.

Базовий індекс споживчих цін, який не включає продукти харчування та енергію, зріс на 6,6% порівняно з цим показником минулого року, що є найвищим рівнем із 1982 року, показали дані Міністерства праці. Порівняно з даними місяцем раніше базовий індекс споживчих цін зріс на 0,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні