Категорія
Новини
Дата

У серпні інфляція у США зросла більше, ніж очікувалося. ФРС може вкотре підвищити ключову ставку

Темпи зростання споживчих цін у США несподівано прискорилися у серпні, оскільки зниження цін на енергоносії не змогло повністю компенсувати збільшення витрат на послуги та інші категорії витрат. Нові дані вплинуть на рішення Федеральної резервної системи (ФРС) щодо подальшого значного підвищення процентної ставки цього місяця, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Індекс споживчих цін, опублікований Бюро трудової статистики у вівторок, зріс на 0,1% у серпні, перевершивши очікування економістів щодо падіння на 0,1%.
  • У річному обчисленні загальна інфляція становить 8,3% порівняно з 8,5% у липні, але вона все ще близька до 40-річного максимуму.
  • За інформацією Bloomberg, так званий базовий індекс споживчих цін, який унеможливлює найбільш нестійкі компоненти продуктів харчування та енергії, зріс на 0,6% порівняно з липнем і на 6,3% порівняно з минулим роком. 
  • Усі показники виявилися вищими за прогнози. Житло, продукти харчування та медичне обслуговування були одними з найбільших факторів зростання цін.
  • Прискорення інфляції вказує на зростання вартості життя для американців.

Контекст

У серпні глава ФРС Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції, після цього долар підскочив до 20-річного максимуму.

Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підвищить ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і триматиме їх на цьому рівні «деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж утричі перевищує намічені ФРС 2%.

Минулого тижня Павелл заявив, що Центральний банк США діятиме рішуче для досягнення цінової стабільності, а деякі політики висловилися на підтримку ще одного історично великого підвищення ставок. Чиновники заявили, що їхнє рішення наступного тижня буде засноване на сукупності наявних у них економічних даних, які також ілюструють сильний ринок праці та зниження споживчих витрат.

Після виходу даних доходність казначейських облігацій зросла, тоді як фʼючерси на індекс S&P 500 впали, а долар зріс. 

Перед звітом кілька прогнозистів Волл-стріт, включаючи Evercore ISI та Deutsche Bank AG, підвищили свої прогнози, закликаючи до підвищення на 75 базисних пунктів.

8 вересня Європейський центральний банк підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. Рішення про підвищення ставок у ЄЦБ пояснили боротьбою з інфляцією, яка у серпні досягла досягла 9,1%. Це більш ніж у чотири рази перевищує цільовий показник регулятора у 2%.

Востаннє ЄЦБ підвищував ключові ставки у липні. Тоді вони зросли одразу на 50 базисних пунктів, уперше з 2011 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні