Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США підвищив ставку ще на 75 базисних пунктів і прогнозує подальше зростання

Федеральна резервна система (ФРС) США втретє поспіль підвищила ключову ставку на 75 базисних пунктів до найвищого рівня з 2008 року, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представників ФРС критикують за те, що вони надто пізно усвідомили масштаб проблеми інфляції в США. ФРС підвищила відсоткові ставки на 75 базисних пунктів у середу, 21 вересня, і прогнозує подальше посилення на 1,25 відсоткових пунктів до кінця року.
  • Офіційні особи скоротили прогнози зростання, підвищили прогноз безробіття, а голова Джером Павелл неодноразово говорив про хворобливе уповільнення, необхідне для стримування цінового тиску, що досяг найвищого рівня з 1980-х років.
  • «Ніхто не знає, чи приведе цей процес до рецесії, і якщо так, то наскільки значною буде ця рецесія», – сказав Павелл після того, як було піднято цільовий діапазон базової ставки з 3% до 3,25%. 
  • Він наголосив, що ФРС прагне знизити інфляцію до 2%.
  • Середній прогноз серед 19 чиновників ФРС такий, що безробіття досягне 4,4% наступного року і залишиться на цьому рівні до 2024-го порівняно з поточним рівнем 3,7%. Але навіть цей новий рівень може виявитися надто низьким. Майже всі опитані заявили, що ризики для їхніх нових прогнозів були з розрахунком на підвищення. Вони прогнозують, що відсоткові ставки досягнуть 4,4% у цьому році та 4,6% у 2023-му, а потім знизяться до 3,9% у 2024-му.
  • Побоювання чиновників ФРС щодо їхньої здатності знизити інфляцію очевидні й в інших прогнозах. Навіть на тлі нового шляху підвищення ставок чиновники, як і раніше, не бачать зниження інфляції до цільового рівня 2% до 2025 року.

Контекст

У червні ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів.

Наприкінці липня Федеральна резервна система США вдруге поспіль підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 75 базисних пунктів. Її діапазон становив 2,25–2,5% річних.

ФРС стала агресивно боротися з інфляцією після того, як її звинуватили в спочатку повільній реакції, розхитуванні фінансових ринків і збільшенні ризику того, що її дії можуть схилити економіку США до рецесії.

У серпні темпи зростання інфляції у США несподівано прискорилися, оскільки зниження цін на енергоносії не змогло повністю компенсувати збільшення витрат на послуги та інші категорії витрат. Нові дані вплинуть на рішення Федеральної резервної системи (ФРС) щодо подальшого значного підвищення процентної ставки.

У річному обчисленні загальна інфляція становить 8,3% порівняно з 8,5% у липні, але вона все ще близька до 40-річного максимуму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні