Категорія
Новини
Дата

У США базова інфляція зросла до максимуму за останні 40 років

Показник споживчих цін у США виріс більш ніж прогнозувалося – до 40-річного максимуму у вересні. Федеральна резервна система може знову підвищити відсоткові ставки у листопаді, щоб приборкати інфляцію, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Базовий індекс споживчих цін, який не включає продукти харчування та енергію, зріс на 6,6% порівняно з минулим роком, що є найвищим рівнем із 1982 року, показали дані Міністерства праці у четвер. Порівняно з місяцем раніше базовий індекс споживчих цін зріс на 0,6%.
  • Загальний індекс споживчих цін збільшився на 0,4% минулого місяця та на 8,2% більше, ніж роком раніше.
  • У звіті йдеться, що ціни на житло, продукти харчування та медичне обслуговування були найбільшими із «багатьох факторів». Ціни на бензин та автомобілі знизилися.
  • Після звіту про зайнятість минулого тижня дані щодо інфляції, ймовірно, свідчитимуть про необхідність додаткового підвищення процентної ставки на 75 базисних пунктів на засіданні Федрезерву США у листопаді і вже спонукали до спекуляцій про пʼяте поспіль підвищення ставки в грудні. 
  • Очікується, що зростання споживчих цін найближчими місяцями все ж сповільниться.
  • Витрати на житло, які є найбільшим компонентом послуг та становлять близько третини загального індексу споживчих цін, зросли на 0,7%.
  • Витрати на продукти харчування зросли на 0,8% і були на 11,2% вищими, ніж рік тому.
  • Американці також зіткнулися з вищими цінами на комунальні послуги, такі як природний газ та електрику, цього місяця.

Контекст

У серпні глава ФРС Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції, після цього долар підскочив до 20-річного максимуму.

Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підвищить ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і триматиме їх на цьому рівні «деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж утричі перевищує намічені ФРС 2%.

Темпи зростання споживчих цін у США несподівано прискорилися у серпні, оскільки зниження цін на енергоносії не змогло повністю компенсувати збільшення витрат на послуги та інші категорії витрат. За інформацією Bloomberg, так званий базовий індекс споживчих цін, який унеможливлює найбільш нестійкі компоненти продуктів харчування та енергії, зріс на 0,6% порівняно з липнем і на 6,3% порівняно з минулим роком.

22 вересня Федеральна резервна система (ФРС) США втретє поспіль підвищила ключову ставку на 75 базисних пунктів до найвищого рівня з 2008 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні