Категорія
Новини
Дата

Фінляндія розірвала контракт із Росією на спільне будівництво АЕС вартістю €7,5 млрд

Фінська компанія Fennovoima оголосила про розірвання контракту з «Росатомом» на будівництво атомної електростанції «Ханхіківі-1». Про це йдеться в заяві компанії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Повідомляється, що протягом останніх років спостерігалися значні й зростаючі затримки у поставках. Війна в Україні посилила ризики для проєкту. «Росатом» не зміг пом’якшити жодного з ризиків, зазначає компанія.
  • «На жаль, розірвання контракту матиме значний вплив на співробітників Fennovoima і, як очікується, вплине також на компанії ланцюга поставок та регіон Пюхяйокі. Наша головна мета – підтримувати наших співробітників», – цитує пресслужба Йоахіма Шпехта, генерального директора Fennovoima.

Контекст

23 лютого, перед повномасштабним вторгненням Росії, премʼєр-міністерка Фінляндії Санна Марін заявила, що виступає за проведення нового аналізу безпеки проєкту «Росатома» щодо будівництва атомної електростанції у фінському місті Пюхайокі.

Міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля розказав місцевій газеті Helsingin Sanomat, що перегляд проєкту є вимогою Міністерства оборони. Проєкт АЕС «Ханхіківі-1» частково належить російським акціонерам, він досі не отримав дозволу на будівництво й залишається на стадії ліцензування.

«Росатом» та фінська Fennovoima підписали контракт на будівництво АЕС «Ханхіківі-1» наприкінці 2013 року. Російській держкорпорації належить 34% проєкту, ще 66% – фінським акціонерам. Потужність станції – 1,2 ГВт, вартість будівництва – близько €7–7,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні