Категорія
Новини
Дата

Фонд «Повернись живим» зібрав 5,7 млрд грн за 2022 рік і представив звіт у форматі пісні

У 2022 році фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» отримав 1,7 млн донатів на суму 5,7 млрд грн. Музичний проєкт «Ницо Потворно» підготував річний звіт фонду у вигляді пісні «Таймлайн ПЖ», повідомляють у креативній агенції Publicis Ukraine.

Ключові факти

  • Основними жертводавцями фонду і в Україні, і за кордоном були фізичні особи – 68%. 25% жертводавців становили юридичні особи, 7% – підприємці, йдеться у звіті «Повернись живим»
  • Найбільша сума, яку задонатили одним платежем – $4 млн від спільноти UkraineDAO. У Bitcoin (BTC) фонд отримав еквівалент $21,8 млн, у Ethereum (ETH) – еквівалент $6,5 млн. У стейблкоїнах баланс коштів на момент публікації звіту становить $2,4 млн.
  • На сайті фонду відображаються усі донати, зроблені на рахунки «Повернись живим». Онлайн також можна побачити закупівлі фонду. Але звіт за 2022 рік зробили подією – «тим, що може вкотре зафіксувати згуртованість українців і нашу готовність боротися за своє за будь-яких обставин», – каже заступник директора фонду «Повернись живим» Олег Карпенко.
  • Музичний звіт фонду – «Таймлайн ПЖ» – записав Сергій Гусак, автор проєкту «Ницо Потворно». У треку музикант розповідає про історію розвитку «Повернись живим», його основні здобутки та ключові дати. Ідея музичного звіту належить креативній агенції Publicis Ukraine.

  • Гусак також записав серію подкастів про роботу фонду та її результати із управлінською командою фонду. Серед його гостей – директор фонду Тарас Чмут, директор воєнного департаменту Андрій Римарук, директорка фінансового департаменту Леся Мельник, директор департаменту розвитку та партнерств Олег Карпенко і директор департаменту стратегічних ініціатив Іван Науменко. 

Контекст

Фонд «Повернись живим» заснував IT‑менеджер Віталій Дейнега у березні 2015‑го. Наприкінці 2020 року він відійшов від операційної роботи. Фонд очолив Тарас Чмут.

За сім років до повномасштабного вторгнення фонд «Повернись живим» зібрав для армії 200 млн грн. За 50 днів великої війни – 3,2 млрд грн. 

Влітку 2022 року фонд став першим в Україні, хто передав безпілотні авіаційні комплекси Bayraktar TB2 на потреби армії.

Торік у жовтні Чмут анонсував відкриття офісу у США та збільшення команди організації. За його словами, попередньо за пів року вторгнення фонд виріс у «580 разів – з 30 млн грн в рік до 5 млрд грн за першу половину 2022-го».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні