Категорія
Новини
Дата

Французька ТotalEnergies зафіксувала нове списання в Росії на $3,1 млрд

Бізнес із виробництва скрапленого природного газу, який швидко розвивається, допоміг французькій TotalEnergies заявити про більш високий, ніж очікувалося, чистий прибуток за третій квартал. Показник враховує нове списання у розмірі $3,1 млрд щодо операцій у Росії, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Квартальний скоригований чистий прибуток групи подвоївся в річному вирахуванні до $9,9 млрд, перевершивши прогнози аналітиків про прибуток у $9,6 млрд, оскільки вона отримала прибуток від різкого зростання цін на сировинні товари, адже Європа відвертається від постачання з Росії після вторгнення в Україну.
  • Зокрема, бізнес ТotalEnergies із виробництва ЗПГ збільшив прибуток через зростання цін. Total, як і раніше, експортує ЗПГ із заводу «Ямал», в якому їй належить 20% акцій у Росії, хоча група згортає деякі види бізнесу в країні, наприклад, контракти на закупівлю нафти.
  • Сума збитків від знецінення в Росії цього року досягла в сукупності $6,6 млрд, оскільки група готується до впливу подальших потенційних санкцій. 
  • За інформацією Reuters, загальне списання активів ТotalEnergies у Росії є одним із найбільших, зафіксованих західними компаніями, хоча воно не таке велике, як знецінення BP у розмірі понад $25 млрд у звʼязку з виходом з країни.
  • На відміну від конкурентів BP і Shell, що базуються в Лондоні, TotalEnergies зберегла кілька інвестицій у Росії, зокрема, міноритарні частки в російських компаніях «Новатек», «Ямал СПГ» і «Арктик СПГ-2».
  • Раніше голова та головний виконавчий директор компанії Патрік Пуянне на презентації для інвесторів сказав, що західним групам стає «складно» отримувати дивіденди від російських спільних підприємств та пакетів акцій. «Я не впевнений, що найближчими місяцями ми матимемо якісь потоки з Росії», – сказав тоді Пуянне.

Контекст

У серпні газета Le Monde повідомила, що TotalEnergies брала участь у постачанні газового конденсату для виробництва реактивного пального, яке могли використовувати російські військові літаки в Україні, через частку французької фірми у спільному підприємстві з російським «Новатеком».

TotalEnergies донедавна володіла 49% акцій «Тернефтегазу» – компанії, яка видобуває газ на родовищі на півночі Росії. Інші 51% належать російській компанії «Новатек», в якій французькій фірмі також належить пряма частка в обсязі 19,4%. Розслідування, проведене в серпні лондонською неурядовою організацією Global Witness, показало, що газовий конденсат із цього родовища Total перевозився Росією для перероблення, а потім був відправлений як реактивне пальне на бази ВПС Росії недалеко від України.

TotalEnergies, яка, на відміну від великих західних конкурентів, зберегла свої активи в Росії, попри критику, заявила, що в неї немає інфраструктури, яка щось постачала б російським військовим, і нічого не знає про потенційне виробництво авіагасу її діловими партнерами.

Після публікації міністр транспорту Франції Клеман Бон закликав до розслідування цієї ситуції.

26 серпня TotalEnergies відкинула звинувачення в постачанні пального для російської армії та повідомила, що все авіаційне пальне з російського заводу, в якому вона має частку, іде виключно на експорт. У своїй заяві TotalEnergies додала, що конденсати, які виробляються «Тернефтегазом», «вивозилися за кордон, і тому не могли використовуватися російською армією як пальне для своїх літаків». Згодом TotalEnergies заявила, що продасть свою частку в «Тернефтегаз» – спільному підприємстві з російським «Новатек».

Згодом дві асоціації подали скаргу на TotalEnergies за співучасть у воєнних злочинах через ймовірну причетність до постачання пального для російських літаків, які бомбили Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні