Категорія
Новини
Дата

Французька TotalEnergies бере участь у постачанні пального для російських винищувачів – Le Monde

Французький нафтовий гігант TotalEnergies має частку в 49% у підприємстві «Тернефтегаз» (решта 51% – у російського «Новатека»), яке постачає газовий конденсат для виробництва авіапального, що його, ймовірно, використовували російські винищувачі в Україні, пише Le Monde.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • TotalEnergies, на відміну від західних конкурентів, продовжує діяльність у РФ і не тільки експортує газ до Європи, чим часто виправдовує свою присутність у Росії.
  • «Компанія отримує дохід від продажу газового конденсату, який після перетворення на керосин (гас) заправляє російські літаки, що бомблять Україну», – йдеться в матеріалі.
  • Нафтовий гігант разом із місцевим партнером – «Новатек» – керує родовищем, з якого видобувають газовий конденсат, що після перетворення на гас використовується для заправляння російських бойових літаків, які беруть участь у війні в Україні.

Контекст

Завдяки інформації, зібраній неурядовою організацією Global Witness і отриманій з фінансової бази даних Refinitiv, Le Monde вдалося відстежити ланцюг постачань, який веде від газового родовища «Термокарстове» в Сибіру до двох військових авіабаз (Морозовська і Мальчево), на кожній з яких розміщена ескадрилья багатоцільових винищувачів.

Саме їх Amnesty International та Human Rights Watch звинувачують у завданні ударів по мирному населенню України, зокрема в обстрілі Маріупольського театру 16 березня.

 В Amnesty International кажуть, що «російські літаки, які, швидше за все, здійснили атаку, – це багатоцільові бойові літаки СУ-25, СУ-30 або СУ-34, які дислокуються на прилеглих аеродромах».

Французька компанія, яка публічно засудила російське вторгнення в Україну (але не переклала це засудження російською на своєму сайті), мінімізує свою роль в розробці газового конденсату. TotalEnergies заявила, що «не бере участі в ухваленні рішень про видобуток конденсату «Новатек» і «не контролює його продажів».

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні