Категорія
Новини
Дата

Французьку TotalEnergies підозрюють у постачанні пального для російських бомбардувальників

2 хв читання

Дві асоціації подали скаргу на французького енергетичного гіганта TotalEnergies за співучасть у воєнних злочинах через ймовірну причетність до постачання пального для російських літаків, які бомбили Україну, пише France24.

Ключові факти

  • Організація Darwin Climax Coalition, що базується у Франції, і українська група Razom We Stand у четвер передали справу національному прокурору по боротьбі з тероризмом, який розслідує звинувачення у воєнних злочинах.
  • Дві організації звинувачують французького енергетичного гіганта в експлуатації газового родовища, що використовується для виробництва авіагасу, який використовують російські літаки під час бомбардувань України. Зокрема, під час удару 16 березня по маріупольському театру, де ховалися мирні жителі, внаслідок чого загинуло близько 600 осіб. Раніше про це писала французька газета Le Monde.
  • TotalEnergies відкинула звинувачення, назвавши їх «обурливими та наклепницькими».
  • Представники Razom We Stand та Darwin Climax Coalitions підтвердили Le Monde та AFP, що вони подали скаргу на TotalEnergies, стверджуючи, що компанія «сприяла наданню уряду Росії коштів, необхідних для скоєння воєнних злочинів».
  • Юристи двох неурядових організацій заявили AFP, що «настав час притягти до відповідальності транснаціональні корпорації».
  • «Правосуддя не має бути сліпим, коли стикається з непрямою, але суттєвою підтримкою транснаціональними корпораціями воєнних дій та значного прибутку, який вони продовжують отримувати після вторгнення в Україну», – йдеться в заяві.

Контекст

У серпні газета Le Monde повідомила, що TotalEnergies брала участь у постачанні газового конденсату для виробництва реактивного пального, яке могли використовувати російські військові літаки в Україні, через частку французької фірми у спільному підприємстві з російським «Новатеком».

TotalEnergies донедавна володіла 49% акцій «Тернефтегазу» – компанії, яка видобуває газ на родовищі на півночі Росії. Інший 51% належить російській компанії «Новатек», в якій французькій фірмі також належить пряма частка в обсязі 19,4%.

Розслідування, проведене в серпні лондонською неурядовою організацією Global Witness, показало, що газовий конденсат із цього родовища Total перевозився Росією для перероблення, а потім був відправлений як реактивне пальне на бази ВПС Росії недалеко від України. До них входили бази російських винищувачів-бомбардувальників Су-34. «Міжнародні експерти та уряд України звинуватили пілотів цих бойових літаків у бомбардуваннях житлових районів, у тому числі в завданні удару 3 березня по Чернігову, внаслідок якого, як повідомляється, загинуло 47 мирних жителів», – йдеться в розслідуванні Global Witness.

Після публікації у Le Monde звіту Global Witness компанія TotalEnergies заявила, що ще 18 липня продала 49% акцій «Тернефтегазу» компанії «Новатек».

TotalEnergies, яка, на відміну від великих західних конкурентів, зберегла свої активи в Росії, попри критику, заявила, що в неї немає інфраструктури, яка щось постачала б російським військовим, і нічого не знає про потенційне виробництво авіагасу її діловими партнерами.

Після публікації міністр транспорту Франції Клеман Бон закликав до розслідування того, чи була причетна французька нафтова компанія TotalEnergies до постачання пального для реактивних літаків російським військовим через місцеве підприємство.

26 серпня TotalEnergies відкинула звинувачення в постачанні пального для російської армії та повідомила, що все авіаційне пальне з російського заводу, в якому вона має частку, іде виключно на експорт. У своїй заяві TotalEnergies додала, що конденсати, які виробляються «Тернефтегазом», «вивозилися за кордон, і тому не могли використовуватися російською армією як пальне для своїх літаків».

Згодом TotalEnergies заявила, що продасть свою частку в «Тернефтегаз» – спільному підприємстві з російським «Новатек».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні