Категорія
Новини
Дата

G7 розглядає варіант зниження ціни на російську нафту вдвічі – премʼєр Японії

На саміті «Великої сімки» (G7) обговорювався механізм обмежень для російської нафти, який скорочує її ціну вдвічі. Про це заявив премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда, пише Kyodo.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Верхня межа ціни російської нафти, яка була включена в заяву саміту G7, становитиме приблизно половину поточної ціни, заявив Кісіда.
  • «Ми зіткнулися з ситуацією, яка похитне світовий порядок. Ми повинні показати, що агресія має високу ціну», – наголосив премʼєр.

Контекст

G7 розглядає варіант заборонити всі послуги з транспортування російської нафти, якщо вона продається за ціною вище за граничну, йдеться у підсумковому комюніке саміту.

Джерела Bloomberg заявляли, що у G7 обговорюють обмеження цін за рахунок верхньої межі на страхування та перевезення нафти. Такий механізм має дозволити страхувати та перевозити лише нафту та нафтопродукти з РФ, вартість яких не перевищуватиме встановлений поріг.

Раніше країни G7 уже обговорювали можливість встановлення граничних цін на російську нафту. Такі заходи нібито підтримав премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі, писав Bloomberg. Він обговорював це питання з президентом США Джо Байденом під час візиту до Вашингтона у травні.

Водночас деякі країни G7 ніби побоюються, що обмеження цін на російську нафту може призвести до заходів у відповідь з боку Москви. Інші держави припускають, що РФ може знайти нових покупців на свою нафту, якщо цей механізм підтримає недостатня кількість країн. 

Наразі очікується, що обмеження цін буде погоджено G7 за підсумками «консультацій з міжнародними партнерами». Проте схема може зіткнутися з проблемами в ЄС, де рішення мають приймати всі 27 країн-членів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав план G7 «дуже амбітним».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні