Категорія
Новини
Дата

Країни G7 розглядають механізм обмеження цін на російський газ – проєкт комюніке

1 хв читання

Лідери країн «Великої сімки» доручать урядам вивчити питання встановлення обмеження ціни на російський газ, пише Bloomberg із посиланням на джерела. З проєктом комюніке також ознайомився Financial Times.

Ключові факти

  • Очікується, що рішення щодо вивчення згаданого питання буде оголошено після завершення триденного саміту у вівторок. «Це є частиною дискусій про те, як обмежити прибуток, який РФ отримує від експорту енергоносіїв», – зазначає агентство. 
  • Крім того, очікується, що в остаточному комюніке лідери G7 також згадають про механізм обмеження цін на російську нафту. 
  • Представник «Групи семи» заявив, що лідери погодилися, що це хороша ідея, але для втілення її в реальність потрібно зробити «велику роботу», пише FT. 
  • У G7 розглядають варіант обмеження доступу до європейських послуг. Ідеться про страхування поставок російської нафти. Проте схема може зіткнутися з проблемами в ЄС, де рішення мають приймати всі 27 країн-членів.
  • Під час дискусій у понеділок французькі чиновники зосередили увагу на можливості обмеження цін за рахунок збільшення видобутку нафти на світовому ринку. Зокрема, Франція хоче вивчити можливість повернення на ринок Венесуели та Ірану, які перебувають під санкціями США.

Контекст

США, Велика Британія та Канада запровадили ембарго на російську нафту, ЄС затвердив поступову відмову від енергоносіїв з РФ. 

Раніше країни G7 уже обговорювали можливість встановлення граничних цін на російську нафту. Такі заходи вже нібито підтримав премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі, писав Bloomberg. Він обговорював це питання з президентом США Джо Байденом під час візиту до Вашингтона у травні. Драгі також заявляв про створення «картелю» покупців газу.

Водночас деякі країни G7 побоюються, що обмеження цін на російську нафту може призвести до заходів у відповідь з боку Москви. Інші держави припускають, що РФ може знайти нових покупців на свою нафту, якщо цей механізм підтримає недостатня кількість країн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні