Категорія
Новини
Дата

G7 вимагає повернути Україні контроль над ЗАЕС

Країни G7 вимагають від Росії негайно повернути контроль над Запорізькою атомною електростанцією Україні і надати МАГАТЕ доступ до обʼєкта, йдеться у заяві міністрів закордонних справ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми вимагаємо, щоб Росія негайно повернула повний контроль над Запорізькою АЕС її законному суверенному власнику, Україні, а також повернула контроль над усіма ядерними обʼєктами в межах визнаних на міжнародному рівні кордонів України для гарантування безпечної роботи цих обʼєктів», – йдеться у повідомленні.
  • Українські працівники Запорізької атомної електростанції повинні мати можливість виконувати свої обовʼязки без погроз і тиску, зазначили у G7.
  • «Саме постійний контроль Росії над станцією ставить під загрозу регіон. Ми, як і раніше, глибоко стурбовані серйозною загрозою, яку захоплення українських ядерних об’єктів та інші дії російських збройних сил створюють для безпеки цих об’єктів, значно підвищуючи ризик ядерної аварії чи інциденту та створюючи загрозу для населення України, сусідніх держав і міжнародної спільноти», – додають представники країн G7.
  • Глави МЗС «Групи семи» підкреслили важливість сприяння експертній місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення питань ядерної безпеки у спосіб, який «поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою».
  • «Співробітники МАГАТЕ повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх ядерних об’єктів в Україні та безпосередньо і без втручання спілкуватися з українським персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об’єктів», – зазначено у заяві.

Контекст

Запорізька АЕС – це найбільша атомна електростанція в Європі, розташована на березі Каховського водосховища в Запорізькій області України. У ніч на 4 березня російські війська обстріляли та захопили її. Снаряд влучив у навчальний центр станції, що знаходиться окремо від реакторних блоків. Там виникла пожежа, яку вдалося загасити. Окупанти пошкодили лабораторний корпус і адміністративну споруду.

5 серпня стало відомо, що Запорізька атомна станція через російські обстріли відключила від мережі один із трьох енергоблоків, що працюють.

6 серпня російські війська вкотре здійснили ракетні обстріли Запорізької АЕС та міста Енергодар, за інформацією держпідприємства «Енергоатом», влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні