Категорія
Новини
Дата

Боротьба континентів. Як рекордні ціни на газ впливають на українську промисловість

Боротьба континентів. Як рекордні ціни на газ впливають на українську промисловість /Shutterstock

Shutterstock

Ціна на газ 16 вересня впала до $771 за 1000 кубометрів, після того як днем раніше досягла рекордних $970. При цьому нормальні ціни для цього періоду $150–300, каже Дмитро Хорошун, аналітик Concorde Capital. Звідки скажені ціни і як від них постраждає український бізнес

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Є кілька причин, чому газ такий дорогий.

Різкий попит на нього в Азії. Після пандемії в азійських країнах почала відновлюватися економічна активність – у першому півріччі вони імпортували на 22 млрд кубометрів більше, ніж за цей же період у 2020-му. За даними Platts, в Європі в цей час імпорт, навпаки, впав на 16 млрд кубометрів.

Азія почала купувати більше скрапленого газу з Катару і США і менше з Австралії, через те що Китай ввів обмеження на імпорт низки сировинних товарів із цієї країни. Трейдерам було вигідно продавати скраплений газ до Азії, де ціни були вищими, ніж в Європі, на $38 за 1000 кубометрів.

Через дії азійських країн на ринку виник дисбаланс в поставках скрапленого газу – Європі нема в кого купити газ, і тому ціни пішли вгору, каже Вікторія Довгаль, аналітик міжнародного цінового агентства Argus Media. Concorde Capital стверджує, що 15 вересня в Європі ціна вже була на $200 вищою, ніж в Азії. «Це один із проявів шаленого скакання й волатильності на ринку», – каже Хорошун. Ситуація може відновитися до жовтня, сказав Bloomberg Рональд Сміт, старший аналітик нафтогазового ринку з московської компанії BCS Global Markets. «Попит в Азії досягає піку влітку, а восени знижується», – каже він.

Декарбонізація економік і відмова від вугілля. Європейські країни поступово відмовляються від вугілля. Bloomberg пише, що європейські енергокомпанії платять рекордні ціни за дозвіл на використання енергії з викопного палива. За даними Коммерсантъ, квоти на викиди СО2 в ЄС коштують близько €60 за тонну, що вдвічі більше, ніж до пандемії.

Холодна зима і спекотне літо 2021 року виснажили європейські сховища газу. Станом на 14 вересня, вони були заповнені на 70,7%, а минулого року – на 93%.

Скорочення поставок російського газу до Європи. Росія поставляла менше газу в Європу. По-перше, Росія готується до холодної зими і наповнює сховища газом. По-друге, 5 серпня сталася аварія на російському газовому заводі в Новому Уренгої, який у тому числі виробляє газ. Тому «Газпром» перестав поповнювати підземні газосховища, які він орендує в Європи, скоротив поставки за маршрутом через Білорусь і Польщу і відмовився від резервування транзитних потужностей через Україну, каже Михайло Крутіхін, партнер інформаційно-консалтингового агентства RusEnergy.

Росія також на деякий час зупиняла потужності «Північного потоку – 1» на профілактику. Крім обʼєктивних причин, це може бути маніпуляцією з боку «Газпрому», щоб прискорити запуск «Північного потоку – 2», передбачає Леонід Уніговський, генеральний директор «Нафтогазбудінформатика».

Як це вплине на український бізнес?

Зростання ціни на газ в Європі спричиняє аналогічне зростання в Україні. На 16 вересня ціна за 1000 кубометрів газу в Україні перевищує $960. Українські підприємства, яким потрібен газ для виробництва, побоюються, що їм доведеться підвищувати ціни і що їхня продукція стане неконкурентоспроможною, каже Довгаль. За її словами, деякі компанії навіть планують знизити виробництво на осінньо-зимовий період.

Group DF – найбільший виробник азотних добрив в Україні і, за словами її директора з комунікацій Олега Арестархова, компанія сильно потерпає від високих цін на газ. Group DF, якою володіє Дмитро Фірташ, управляє «Рівнеазотом», «Азотом» і «Сєверодонецьким обʼєднанням Азот», які виробляють азотні добрива. Газ – це 70% собівартості цього продукту. Ціни на добрива доведеться піднімати, і українські хімічні підприємства можуть втратити клієнтів, вважає Арестархов. За його словами, просідання хімічної індустрії відібʼється на ВВП. «Добре, що в Україні діє ембарго на ввезення російської продукції, – каже він. – Інакше б українська хімія просто лягла». На його думку, через подорожчання добрив можуть постраждати й аграрії, але є шанс, що високі ціни на урожай згладять ефект.

Найменше постраждають металургійні холдинги: ціни на їхню продукцію ростуть, і вони можуть собі дозволити купувати дорогий газ, вважає Довгаль. На руку металургам грає і те, що кілька років тому майже всі вони відмовилися від використання природного газу в доменних печах, відзначає Хорошун. У виграшному становищі також опиняться підприємства Ріната Ахметова, у яких є свій видобуток газу і вони можуть забезпечувати ним свої підприємства, відзначає Уніговський.

Панікувати не варто, кажуть аналітики. В Україні достатньо газу в сховищах для проходження опалювального сезону, вони заповнені на понад 44%. До того ж потужності теплоенергетичного комплексу можуть перемикатися з газової на вугільну генерацію. «Зараз вугілля в нас недостатньо, але є законтрактовані обсяги, які в дорозі», – каже Довгаль.

В цілому підвищення вартості європейського газу негативно позначиться на платіжному балансі країни і призведе до волатильності валюти, але спрогнозувати точні втрати поки що не можна, каже Ігор Дейсан, старший аналітик Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки. Очікувати зниження європейських цін на газ можна буде в наступному кварталі, прогнозує Уніговський. Правда, Хорошун вважає, що ціни на газ в Європі залишаться на високому рівні, поки «Газпром» не запустить «Північний потік – 2» – не раніше 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні