Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» просить в уряду 44,5 млрд грн на закупівлю газу. Чому у компанії закінчилися гроші перед опалювальним сезоном

«Нафтогаз» просить в уряду 44,5 млрд грн на закупівлю газу. Чому у компанії закінчилися гроші перед опалювальним сезоном /Getty Images

Getty Images

«Нафтогаз» вимагає від уряду виділити ще 44,5 млрд грн, щоб докупити газ на зиму. Звідки виник дефіцит і чи вистачить країні газу для проходження опалювального сезону

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Основна причина, по якій «Нафтогаз» просить грошей, — різке зростання цін на природний газ в Європі. До кінця вересня вони досягли історичного рекорду, подолавши $ 1000 за 1000 кубометрів замість звичних $150-300. У аномального подорожчання кілька причин: постпандеміческій сплеск споживання газу в Азії, низькі запаси в європейських сховищах після холодної зими, скорочення поставок газу з Росії в Європу і збільшення попиту на газ економік, які відмовляються від вугілля.

Для України це погані новини. У 2020 році внутрішній видобуток в країні склала 20,2 млрд кубометрів, а споживання — 31 млрд кубометрів, свідчать дані «Нафтогазу». Різниця покривається імпортом з Європи. До нової зими країна вже підходить з дефіцитом: запаси газу на 26 вересня — 18,8 млрд кубометрів з планових 19,2 млрд.

Більш того, мінімум 3,6 млрд кубометрів у сховищах належать міжнародним трейдерам на умовах митного складу, зазначає Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Протягом опалювального сезону цей газ може бути проданий не в Україні, а в країнах Євросоюзу, передбачає Роман Ніцович, директор з досліджень DiXi Grouр. «Це рішення трейдерів, де їм вигідніше реалізувати цей ресурс — розмитнити і продати його в Україні або без розмитнення продати в ЄС», — говорить він.

Як випливає з опублікованого РБК Україна документа, «Нафтогаз» з червня закачав у сховища 2,1 млрд кубометрів імпортного газу за 27 млрд грн. Щоб закупити ще 900 млн кубометрів і покрити решту витрат, держкомпанія просить ще 44,5 млрд грн. «Якби вони почали закупівлю газу раніше червня, то суми були б меншими, але всі чекали, що влітку ціни на газ впадуть, а вони виросли», — говорить Геннадій Кобаль, директор консалтингової компанії ExPro. Криза підсилюють метеорологічне зведення. «Український гідрометцентр прогнозує, що опалювальний сезон може розпочатися раніше, очікуються аномальні температури в поточному році», — говорить Максим Білявський, директор з комунікацій в «Нафтогазі».

Ще одна причина, по якій країні може знадобитися більше газу, — низькі запаси вугілля на складах теплових електростанцій. На 24 вересня вони складають 812 600 т, що майже в три рази нижче урядового плану. Якщо дефіцит не заповнять, включаться газові енергоблоки, як було в минулому році, говорить Харченко. Реальні проблеми повинні початися до до лютого-квітня 2022 року. «З урахуванням утримання штучно низьких цін для населення і теплокомуненерго, навесні« Нафтогаз»може залишитися без грошей і без газу», — говорить він. Щоб уникнути паніки на початку наступного року, питання про фінансування підняли заздалегідь.

«Нафтогаз» купує газ у найбільших трейдерів Європи, які продають його на кордоні з Україною, серед них: Uniper, RWE, DXT, каже Кобаль. Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню і теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго — 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні тим часом коливається в межах 30 грн за кубометр.

Звідки брати гроші

Покрити дефіцит «Нафтогаз» хоче за гроші «Оператора ГТС України» — від держкомпанії, яка обслуговує транзитну «трубу», розраховують отримати хоча б 27 млрд грн. «Це пограбування «Оператора ГТС», через якого Україна може втратити контракт на транзит газу, — вважає Харченко з Центру досліджень енергетики. — Схема вимагає рішення наглядової ради ГТС, склад якого все ще не затверджений».

Та й зайвих грошей у «Оператора ГТС» немає, каже глава компанії Сергій Макогон. Кошти потрібні на планові ремонти та капітальні інвестиції. На наступні два роки «Оператор ГТС» запланував програму модернізації на 37 млрд грн, щоб підготуватися до закінчення договору про транзит газу з Росією в 2024-му. «Нам треба практично заново побудувати газотранспортну систему, — говорить Кобаль. — Якщо забрати у них гроші, то вони просто цього не зроблять, а вони повинні».

Ще одним джерелом фінансування для «Нафтогазу» можуть стати єврооблігації компанії, які вона планувала випустити в жовтні, вважає Кобаль. За його словами, мова йде про суму до € 500 млн. Уряд навряд чи безпосередньо виділить гроші для «Нафтогазу», сумнівається експерт. «Закінчується рік, необхідно закривати багато дірок. Навряд чи Кабмін знайде достатню кількість грошей», — каже Кобаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні