Репетиція «Північного потоку-2». Чим загрожує Україні припинення транзиту російського газу в угорському напрямку /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Репетиція «Північного потоку-2». Чим загрожує Україні припинення транзиту російського газу в угорському напрямку

Shutterstock

Російський «Газпром» 27 вересня підписав 15-річний контракт з угорською MVM на поставку газу в обхід України. Через чотири дні газовий гігант Росії повністю зупинив транзит до Угорщини через українську територію. Що трапилося і чим це загрожує Україні

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

За контрактом з Росією, Угорщина буде отримувати по 4,5 млрд кубометрів газу в рік: 3,5 млрд кубометрів з Сербії через Болгарію і Туреччину, яку повʼязує з Росією газопровід «Турецький потік», а також 1 млрд кубометрів з Австрії.

Основний негативний наслідок — припинення поставок газу в Україну з угорського напрямку, які здійснювалися віртуальним реверсом, каже Людмила Ішкова, прес-секретар «Оператора ГТС». Для розуміння масштабу: у 2020 році з Угорщини в Україну імпортували 4,2 млрд кубометрів, близько 40% від загального обсягу. А з початку 2021-го імпорт з цієї країни перевищив всі інші напрямки — 2,1 млрд кубометрів, або 90% від загального обсягу імпорту, говорить Ішкова.

Для України залишаються альтернативні маршрути постачання газу з інших країн Євросоюзу: з Польщі віртуальним реверсом — до 12,9 млн кубометрів на добу; зі Словаччини фізичним імпортом в обсязі до 42,5 млн кубометрів на добу, з яких 27 млн кубометрів гарантовано, повідомляє «Оператор ГТС».

Відсутність транзиту в угорському напрямку знизить тиску в газотранспортній системі, що ускладнить її стабільну роботу, каже Володимир Омельченко, директор енергетичних програм центру Разумкова. Система розрахована під певні обсяги газу, чим менше ці обсяги, тим складніше технологічно нею керувати і збільшуються витрати на її утримання в робочому стані, каже Роман Ніцович, директор з досліджень DiXi Grouр.

Українська ГТС розрахована на щорічний транзит в обсязі 150 млрд кубометрів. За підсумками 2020 року транзит російського газу в Європу становив 55,8 млрд кубометрів, в цьому році транзит складе близько 40 млрд кубометрів. Україна отримує $1,3 млрд на рік за послуги транзиту, розповідав Forbes гендиректор держкомпанії «Оператор ГТС» Сергій Макогон. «Близько $1 млрд йде на експлуатацію системи. Це зарплата 11 000 співробітників, колосальна кількість ремонтів, капітальних інвестицій, технічного обслуговування або діагностики», — говорить Макогон.

Без наявності фізичних обсягів газу на кордоні, неможливо також використовувати трейдерами послуг «митного складу» і short-haul, каже Омельченко. «Це принесе істотні збитки не тільки« Оператору ГТС», а й оператору підземних сховищ газу», — говорить він.

Завдяки short-haul з Угорщини в минулому році в українські підземні сховища було закачано 2,62 млрд кубометрів, пише Ольга Белькова, директор з питань взаємодії з державними органами «Оператора ГТС».

Але фінансових втрат від зупинки транзиту Україна поки не понесе: заброньовані потужності повинні бути оплачені незалежно від реальних обсягів поставки, згідно з чинним контрактом, каже Ішкова. До кінця вересня 2022 року потужності з України на вихід до Угорщини законтрактовані в розмірі 24,6 млн кубометрів на добу.

Що далі?

Україна звернулася до Європейської Комісії щодо надання оцінки відповідності угорсько-російської газової угоди з європейським законодавством у сфері енергетики. «Ми вже почали діалог з Єврокомісією про цю угоду», — каже речник МЗС України Олег Ніколенко.

Немає стовідсоткової впевненості, що розгляд завершиться на користь України, каже Володимир Омельченко з Центру Разумкова. «Юридична підстава може виникнути, тільки якщо втрутиться Антимонопольний комітет ЄС і знайде порушення», — говорить він.

Крім цього, МЗС України ініціював перенесення на більш пізній термін засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. Це засідання мало відбутися 29-30 вересня в Будапешті. Таку реакцію Києва міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав втручанням у внутрішні справи країни.

Ситуація з припиненням транзиту через Україну в Угорщину — демонстрація того, що станеться після запуску «Північного потоку-2», якщо на той час Кремль не розблокує доступ до транзиту через Україну для «третіх осіб», вважає глава «Нафтогазу України» Юрій Вітренко. «Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу в якості зброї», — говорить він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні