Окупанти завдали Запорізькій АЕС збитків на понад 28 млрд грн – «Енергоатом» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Окупанти завдали Запорізькій АЕС збитків на понад 28 млрд грн – «Енергоатом»

Getty Images

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатому» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що фахівці «Енергоатому» провели попередній аналіз наслідків окупації Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів компанії, розташованих в місті Енергодар, руйнування та пошкодження будівель і споруд станції. 
  • За його результатами, вартість активів, які були знищені та пошкоджені, станом на 1 листопада 2022 року становить 28 184 млн грн, зокрема основних засобів - 27 804 млн грн.
  • Згідно із повідомленям, остаточний розмір втрат і збитків буде визначений після деокупації ЗАЕС та повної перевірки й інвентаризації всього майна.
  • «Енергоатом» планує вжити всіх заходів для відшкодування збитків і притягнення до відповідальності РФ і її держкорпорацію з атомної енергії «Росатом».

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Минулого місяця Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні