Окупанти завдали Запорізькій АЕС збитків на понад 28 млрд грн – «Енергоатом» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Окупанти завдали Запорізькій АЕС збитків на понад 28 млрд грн – «Енергоатом»

1 хв читання

Getty Images

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатому» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

Ключові факти

  • Зазначається, що фахівці «Енергоатому» провели попередній аналіз наслідків окупації Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів компанії, розташованих в місті Енергодар, руйнування та пошкодження будівель і споруд станції. 
  • За його результатами, вартість активів, які були знищені та пошкоджені, станом на 1 листопада 2022 року становить 28 184 млн грн, зокрема основних засобів - 27 804 млн грн.
  • Згідно із повідомленям, остаточний розмір втрат і збитків буде визначений після деокупації ЗАЕС та повної перевірки й інвентаризації всього майна.
  • «Енергоатом» планує вжити всіх заходів для відшкодування збитків і притягнення до відповідальності РФ і її держкорпорацію з атомної енергії «Росатом».

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Минулого місяця Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні