Категорія
Новини
Дата

Офіс генпрокурора залишив без зарплат працівників АрселорМіттал Кривий Ріг. За що заблокували рахунки найбільшого платника податків

Офіс генпрокурора залишив без зарплат працівників АрселорМіттал Кривий Ріг. За що заблокували рахунки найбільшого платника податків /Getty Images

Getty Images

Офіс генерального прокурора України через суд заблокував рахунки ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» в рамках кримінальної справи проти одного з керівників підприємства. АМКР заявляє про політичний тиск і проблеми не тільки з виплатою зарплат працівникам, але й зі сплатою податків.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Що відбувається

5 січня Офіс генпрокурора через Шевченківський суд Києва заблокував кошти на рахунках ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». В компанії повідомили, що Офіс генпрокурора звернувся до банків з вимогою виконати ухвалені 30 листопада 2021 року судом рішення про арешт рахунків підприємства. Справа стосується підходу до розрахунку ренти: податкові органи вважають, що має оподатковуватись кінцевий продукт (збагачена руда, або концентрат-окатки), видобувні підприємства відстоюють позицію, що рента має сплачуватись лише за видобуту руду, а решта процесу збагачення — це виробнича діяльність.

В компанії нагадали, що 4 листопада 2021 року окружний адміністративний суд підтримав позицію підприємства і відхилив адміністративний позов проти АМКР, поданий Державною податковою службою. До податкових органів подано апеляцію, компанія готується до судових засідань, сказано у повідомленні пресслужби.

Проте, 17 листопада Офіс генпрокурора та СБУ порушили кримінальну справу проти одного з керівників АМКР. Йдеться про розслідування СБУ звинувачень у неповній виплаті рентної плати за користування надрами у 2015-2019 роках. Підозру повідомлено фінансовому директору – головному бухгалтеру компанії. Посаду фіндиректора з 1 жовтня 2018 року обіймає Сергій Плічко, до цього з лютого 2017 року він був в.о. фіндиректора.

За даними слідства, підозрюваний вніс завідомо неправдиві відомості до декларації з рентної плати за користування надрами, тим самим ухилившись від сплати до бюджету рентної плати на суму понад 2,24 млрд грн.

Позиція Офісу генпрокурора

За клопотанням прокурора накладено арешт на безготівкові кошти на окремих рахунках ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, в межах суми встановлених заподіяних збитків.

В Офісі генпрокурора заявляють, що з цих рахунків не проводилися відрахування зі сплати податків, зборів та інших загальнообов’язкових платежів, а також для виплати заробітної плати. Клопотання про арешт рахунків було подано прокурором для відшкодування шкоди, завданої бюджету України, та забезпечення спецконфіскації, сказано у повідомленні.

Позиція АрселорМіттал Кривий Ріг

Компанія вважає звинувачення безпідставними та називає їх «політичним тиском на інвестора». Крім того, в АМКР наголошують, що ці «надумані кримінальні звинувачення» висуваються фізичній особі, а не компанії. В заяві підприємства наголошується, що наразі цивільний процес проти АМКР не ведеться, отже, немає юридичних підстав для блокування рахунків.

Як повідомили кореспонденту Forbes.ua в пресслужбі АМКР, Офіс генпрокурора розповсюдив неправдиву інформацію в своєму релізі, заявивши про те, що з заблокованих рахунків не проводилися відрахування зі сплати податків, зборів, а також для виплати зарплати. 

Наразі заблоковано рахунки, пов‘язані зі сплатою податків, оплатою за контрактами з постачальниками та із закупівлею енергоресурсів, наголосили в компанії. АМКР надав редакції офіційний лист Укрсиббанку, який підтверджує, що платіжні доручення на виплату заробітної плати працівникам АМКР від 5 січня відхилено. Підприємство вже повідомило своїм працівникам про можливі затримки із виплатою зарплати, яку вони чекали до свят.

Це неприйнятно та нечувано у будь-якій розумній юрисдикції по всьому світу. Зі старту нового року наша компанія отримала чергове промовисте підтвердження тому, що держава вороже налаштована до іноземних інвесторів

Артем Філіп'єв, заступник гендиректора з адміністративних питань АМКР

АрселорМіттал Кривий Ріг (раніше Криворіжсталь) — найбільший в Україні меткомбінат і ключове підприємство Кривого Рогу, рідного міста президента Володимира Зеленського. АМКР — головний роботодавець регіону і один з найбільших платників податків в Україні. За вісім місяців 2021 року компанія перерахувала 9,3 млрд грн податків. Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ «Криворіжсталь» на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн.

Матеріали по темі
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні