Категорія
Новини
Дата

Генсек НАТО розповів, на які рішення очікувати Україні на саміті у Вільнюсі

На саміті НАТО у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» і наблизять до Альянсу. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції 7 липня, пише ЄП.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Столтенберга, лідери Альянсу ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. «На саміті ми зробимо Україну ще сильнішою і викладемо бачення її майбутнього. Я очікую, що союзники ухвалять пакет із трьома елементами, щоб наблизити Україну до НАТО», – сказав генсек НАТО.
  • Він зазначив, що лідери Альянсу погодять багаторічну програму підтримки, щоб гарантувати повну взаємосумісність між українськими збройними силами і НАТО.
  • Будуть оновлені політичні зв’язки між Україною і НАТО. За словами генсека, буде започатковано Раду «Україна – НАТО».
  • Також Столтенберг очікує, що лідери підтвердять, що Україна стане членом НАТО «і будуть єдині у тому, як наблизити Україну до її мети». 
  • Генсек додав, що НАТО допоможе Україні у переході від радянського до натівського обладнання і стандартів. 

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Напередодні у Празі президент Володимир Зеленський розповів, чого очікує від саміту НАТО. За його словами, ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні