Категорія
Новини
Дата

Генсек НАТО розповів, на які рішення очікувати Україні на саміті у Вільнюсі

1 хв читання

На саміті НАТО у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» і наблизять до Альянсу. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції 7 липня, пише ЄП.

Ключові факти

  • За словами Столтенберга, лідери Альянсу ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. «На саміті ми зробимо Україну ще сильнішою і викладемо бачення її майбутнього. Я очікую, що союзники ухвалять пакет із трьома елементами, щоб наблизити Україну до НАТО», – сказав генсек НАТО.
  • Він зазначив, що лідери Альянсу погодять багаторічну програму підтримки, щоб гарантувати повну взаємосумісність між українськими збройними силами і НАТО.
  • Будуть оновлені політичні зв’язки між Україною і НАТО. За словами генсека, буде започатковано Раду «Україна – НАТО».
  • Також Столтенберг очікує, що лідери підтвердять, що Україна стане членом НАТО «і будуть єдині у тому, як наблизити Україну до її мети». 
  • Генсек додав, що НАТО допоможе Україні у переході від радянського до натівського обладнання і стандартів. 

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Напередодні у Празі президент Володимир Зеленський розповів, чого очікує від саміту НАТО. За його словами, ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні