Володимир Зеленський та Єнс Столтенберг /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зброя, гарантії безпеки, саміт у Вільнюсі. Зеленський розповів про переговори з генсеком НАТО

Володимир Зеленський та Єнс Столтенберг Фото Офіс Президента України

Президент Володимир Зеленський та генсек НАТО Єнс Столтенберг у Києві обговорили гарантії безпеки, військову допомогу та Вільнюський саміт, «який може стати історичним». Про це йдеться у повідомленні пресслужби Офісу президента.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зеленський зазначив, що сьогодні, 20 квітня, обговорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом чотири основних питання. 
  • Перше – засідання «Рамштайн», яке відбудеться 21 квітня. За словами президента, передусім це стосується збройної підтримки активних дій України. 
  • Президент повідомив, що звернувся до генсека НАТО з проханням допомогти Україні «подолати стриманість партнерів у постачанні далекобійної зброї, сучасної авіації, артилерії, бронетехніки». 
  • «Третє питання – це Вільнюський саміт НАТО, який може стати історичним. Вдячний за запрошення відвідати Саміт, але важливо – щоб і Україна отримала відповідне запрошення. І четверте – гарантії безпеки для України, для українців на шляху до НАТО», – заявив Зеленський. 
  • Своєю чергою Столтенберг заявив, що Україна врешті-решт приєднається до НАТО. За словами генсека альянсу, законне місце України – у євроатлантичній родині. «Згодом наша підтримка допоможе вам зробити це можливим», – наголосив Столтенберг.
  • Він також пообіцяв, що альянс продовжити військову підтримку України, нагадавши, що союзники з НАТО навчили десятки тисяч українських військових та надали військової допомоги на €65 млрд.

Контекст

Напередодні стало відомо, що генсек НАТО Столтенберг прибув із неанонсованим візитом до Києва.

На початку квітня голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що питання надання Україні Плану дій членства в НАТО більше не стоїть на порядку денному. Він наголосив, що Україна подала заявку на вступ до НАТО й на саміті у Вільнюсі 11–12 липня очікує на рішення, які наближають членство України в НАТО.

Водночас президент Володимир Зеленський під час недавнього візиту до Польщі наголосив, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити членство в НАТО. Україна не йтиме на компроміси, які намагаються пропонувати деякі країни, додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні