Україна хотіла б мати гарантії безпеки від НАТО на шляху до членства – Зеленський /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Україна хотіла б мати гарантії безпеки від НАТО на шляху до членства – Зеленський

Офіс президента України

Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав-членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу, заявив президент Володимир Зеленський, повідомляє пресслужба голови держави. Таким чином Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО влітку у Вільнюсі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Так, ми запрошені, але ми хотіли б, щоб були відповідні кроки вперед, окрім того статусу, який сьогодні є в нас у відносинах із НАТО», – заявив Зеленський на пресконференції з премʼєр-міністром Фінляндії Санною Марін.
  • Він подякував державам–членам Північноатлантичного альянсу за підтримку України, але наголосив, що Україні необхідні гарантії безпеки.
  • «Навіть якщо ми не можемо бути в НАТО під час війни, ми хотіли б мати відповідні гарантії безпеки на цьому шляху, поки ми ще не в НАТО. Саме відповідних кроків назустріч із боку держав НАТО до України до гарантій безпеки ми й очікуємо на цьому Вільнюському саміті. Будемо працювати над цим», – сказав президент.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 30 вересня минулого року оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. Для вступу необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки йтиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.

На початок року підтримка вступу до НАТО зросла та є найвищою за історію спостережень. На референдумі цю ініціативу підтримали б 86%, проти були би 3%, не проголосували б 8%, свідчать результати опитування групи «Рейтинг», що відбулося 14–16 січня.

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на фоні загрози з боку РФ, пише BBC.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні