Категорія
Новини
Дата

Гетманцев пропонує створити банк «поганих активів» для врегулювання проблемної заборгованості

2 хв читання

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує створити банк «поганих активів» (bad bank), про це він написав у Telegram. За словами депутата, непрацюючі кредити залишаються суттєвою проблемою для банків, попри їхнє скорочення за останні пів року.

Непрацюючі кредити чинять негативний тиск на баланси банків і стримують кредитування.

Ключові факти

  • За підсумками першої половини року частка непрацюючих кредитів (NPL) як відсоток від загального кредитного портфеля зменшилася до 34,6%. 
  • За словами Гетманцева, скорочення частки NPL відображає нарощування загальних обсягів кредитування (на 78,8 млрд грн з початку року) і відповідно збільшення частки здорового кредитного портфеля, а також помірне списання самих NPL банками, насамперед у роздрібному сегменті (споживчі кредити населенню). 
  • Загалом за пів року портфель NPL скоротився на 4,2 млрд грн, до 418,2 млрд грн. Проте проблема NPL залишається «суттєвим гальмом» на шляху відновлення кредитування, додав депутат.
  • За час війни портфель «поганих кредитів» збільшився на 37% (на 113,1 млрд грн), 90% цього приросту становлять кредити бізнесу. 
  • «Одним із можливих варіантів розв’язання проблеми є створення банку «поганих активів» (bad bank) для врегулювання поточної і майбутньої проблемної заборгованості, накопиченої під час повномасштабної війни», – сказав Гетманцев. 
  • Він зазначив що така спеціалізована установа може бути створена на базі одного із невеликих банків, який через санкції нещодавно перейшов у власність держави, можливо, за додаткової участі донорів. 
  • Основною місією такого банку буде взяти на свій баланс із певним дисконтом всю або більшу частину поточних і майбутніх воєнних NPL з метою подальшого пасивного або активного управління такими стресовими активами, зокрема забезпечувати їх продаж, сек’юритизацію, відновлення їх вартості, добиватися компенсацій за зруйновані активи за рахунок централізованих позовів проти РФ тощо. 
  • «Це б розгрузило звичайні комерційні банки, дозволивши їм сконцентруватися на нарощуванні здорового кредитного портфеля, і пришвидшило відновлення кредитування», – пояснив Гетманцев.

Контекст

До повномасштабного вторгнення РФ частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках стало скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року).

Станом на 1 січня 2024 року частка непрацюючих кредитів у банківському секторі становила 37,4%, що на 0,8 відсоткових пункта нижче показника на 1 січня 2023 року. Обсяг непрацюючих кредитів за рік скоротився на 9,7 млрд грн, до 422,4 млрд грн.

Попри активну роботу банків із врегулювання непрацюючих кредитів, їхня частка залишається досить високою. Вагомою причиною цього є повномасштабна війна, яка зумовила нову хвилю дефолтів клієнтів, зазначив НБУ.

На 1 квітня частка непрацюючих кредитів у банківському секторі становила 36,1%, що на 1,3 відсоткових пункта нижче показника на 1 січня. Обсяг непрацюючих кредитів за січень–березень скоротився на 2 млрд грн, до 420,3 млрд грн, переважно внаслідок списання непрацюючих роздрібних кредитів банками з українським приватним капіталом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд