Категорія
Новини
Дата

Гетманцев: Торгівля виходить з тіні, кількість виданих чеків на день зросла на 20%

Кількість щоденно працюючих РРО збільшилась на 150 000, загалом зареєстровано 525 000 ПРРО/РРО. Кількість виданих чеків на день у листопаді зросла на 20%, сказав в інтервʼю Forbes голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти  

  • «У цілому я задоволений першими результатами реформи. Кількість вибитих чеків на день у листопаді зросла на 20%. Тобто торгівля виходить з тіні. План з ПДВ у листопаді перевиконаний на 1,2 млрд грн», – сказав нардеп.
  • За його словами, пріоритети для податкової не змінилися – торгівля в інтернеті, ФОПи, що мають КВЕД у сфері торгівлі, але не мають РРО, великі торговельні майданчики. 
  • Гетманцев зазначив, що зараз податкова проводить перевірки великих оптових баз, торговельних платформ, де реалізуються імпортні товари, дорогих бутиків тощо. 
  • «На жаль, імпорт більше пристосований до нелегального продажу. І проводячи фіскалізацію торгівлі імпортними товарами, податкова протидіє передусім контрабанді», – сказав голова профільного комітету. 
  • Відповідно до роз’яснення ДПС послуги таксі також фіскалізовані, але поки такі послуги – не пріоритет для податкової. Загалом, сфера надання послуг не пріоритетна у контексті РРО, наголосив Гетманцев.
  • Також він зазначив, що податковий комітет не ставив політичного завдання перед урядом щодо жорсткої протидії виплаті «зарплат у конвертах». «Але закликаю бізнес поступово підвищувати заробітні плати та виводити їх з тіні. Вдячний бізнесу, який під час війни сплачує зарплату людям, навіть у конвертах», – наголосив Гетманцев.

Контекст

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека з 1 жовтня. Ухвалення цього закону є одним із зобовʼязань, взятих Україною в рамках меморандуму з МВФ.

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОП 2-ї, 3-ї та 4-ї групи та тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

Виняток – ФОПи на 2-й, 3-й, 4-й групі, які торгують у селах за умови, якщо річний обсяг доходу на один пункт продажу не перевищує 1,1 млн у рік (167 мінімальних зарплат). ФОП на 1-й групі також не потрібно встановлювати РРО.

Якщо ж покупець сплачує за товар через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби в касовому апараті також немає.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні