Категорія
Новини
Дата

Голова НКРЕКП не вірить у будівництво 1 ГВт нової генерації до кінця року, яку обіцяв Зеленський

1 хв читання

До кінця 2024 року в Україні навряд чи встигнуть побудувати 1 ГВт нової генерації, як на початку червня анонсував президент Володимир Зеленський, заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк у інтерв’ю Forbes.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • «Моя особиста думка, що навряд чи буде 1 ГВт, але тенденція позитивна – багато інвесторів будують невеликі електростанції», – каже Тарасюк.  
  • Щоб прискорити цей процес, НКРЕКП спростила для нових електростанцій умови і вартість приєднання.
  • «Готові індивідуально супроводжувати кожний проєкт, якщо є складнощі як з боку обленерго, так і «Укренерго», – переконує голова НКРЕКП.
  • Побудова розподіленої газової генерації – контрольований процес, тому не повинно з’явитися більше генерації, ніж система зможе прийняти.
  • Газова генерація, як правило, підключається тоді, коли треба покрити піки споживання. «У ці години вартість електрики найдорожча, але середньозважена по добі, місяцю, року має бути прийнятною», – уточнює Тарасюк. 

Контекст

У червні президент Володимир Зеленський на церемонії відкриття Конференції з відновлення в Берліні заявив, що у 2024 році в Україні буде побудовано 1 ГВт газової маневреної генерації та ще 4 ГВт у найближчі роки. 

Наслідки втрат генерації електроенергії через російські обстріли Україна долає різними шляхами, зокрема: імпортом електроенергії з європейських країн, погодинними відключеннями світла для економії, а також розвитком розподіленої генерації, щоб зменшити залежність від великих електростанцій, які обстрілюють росіяни. 18 червня уряд розширив кредитну програму «5-7-9%»: підприємці отримали можливість взяти кредит до 150 млн грн на газові генераційні установки.

Наскільки довго та дорого встановлювати газові мініелектростанції та чи вистачить на всіх обладнання, читайте у статті «Врятувати українську енергетику. Бізнес і державні компанії роблять ставку на газові електростанції».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд