Категорія
Новини
Дата

Україна планує цьогоріч побудувати до 1 ГВт газової маневреної генерації – Зеленський (доповнено)

2 хв читання

Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 ГВт газової маневреної генерації та ще 4 ГВт у найближчі роки. Про це повідомив президент Володимир Зеленський на церемонії відкриття Конференції з відновлення в Берліні, пише «Інтерфакс-Україна».

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Уся теплова генерація України або пошкоджена, або зруйнована внаслідок російських атак.

Ключові факти

  • За словами президента, висока, ефективна, децентралізована маневрена газова генерація є одним з елементів для нормального функціонування енергетики України. Він додав, що газова генерація здатна вирішити питання дефіциту енергії вже сьогодні, а завтра буде переведена на воду та збалансує нову «зелену» енергію.
  • «У цій галузі європейські та, зокрема, німецькі компанії є технологічними лідерами. Прямо в цій галузі в нас є чіткий план, як побудувати до 1 ГВт потужності вже цього року», – сказав він.
  • Водночас, як наголосив Зеленський, «потрібно говорити не тільки про перспективу, потрібно вирішити проблеми сьогодні».
  • «Сьогодні йде війна. Сьогодні (потрібно побудувати до 1 ГВт потужності) і ще 4 ГВт в найближчі роки», – сказав Зеленський.
  • Доповнено. В реальності це неможливо – газова генерація не будується протягом шести місяців з моменту заяви, вважає Олена Зеркаль, дипломатка і керівниця проєкту з відновлення критичної інфраструктури ПРООН.
  • «Знайти турбіни, визначити місце встановлення, зробити проєкт, підключити, навчити команди як ними управляти – в найкращих умовах займає рік. В Україні умови не найкращі: турбіни, які привезли минулого року, так досі і не запустили», – зазначила Зеркаль. За її словами, побудувати 4 ГВт також нереально – на світовому ринку немає стільки виробників обладнання.

Контекст

Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. 

Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України та значну частку інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні