Категорія
Новини
Дата

Гривневі кошти населення у банках зростають, непрацюючих кредитів більшає – НБУ

Обсяг коштів клієнтів у банках за результатами ІІ кварталу зріс за рахунок гривневих коштів населення та вкладів бізнесу в іноземній валюті. Чисті активи банків наблизилися до довоєнного рівня, йдеться в Огляді банківського сектору від НБУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обсяги гривневих коштів фізосіб збільшилися на 6,4% за квартал за рахунок коштів на вимогу, в іноземній валюті – зменшилися на 3,5%. 
  • Кошти підприємств збільшилися за квартал на 4,3% у гривні та на 14,4% в іноземній валюті. Вага коштів клієнтів у банківському фондуванні за квартал зросла та перевищила 88%. 
  • Чисті активи банків за ІІ квартал збільшилися на 3,3% і наблизилися до довоєнного рівня, зазначають в НБУ. Водночас динаміка кредитного портфеля була нерівномірною. Чисті гривневі корпоративні кредити за квартал зросли на 5,3%, натомість валютні – знизилися на 7,2% у доларовому еквіваленті. 
  • Зростання корпоративного гривневого кредитування відбувалося виключно за рахунок держбанків – близько +30% за квартал. 
  • Чистий роздрібний кредитний портфель скоротився за ІІ квартал на 11,1% як за рахунок зменшення обсягів кредитування, так і через зростання резервів. Під час воєнного стану позики надавалися лише на поточні потреби клієнтів, натомість в іпотечному сегменті та на купівлю авто кредитування майже зупинилося. 
  • Обсяг непрацюючих кредитів почав зростати вперше за тривалий час: їхній рівень підвищився за ІІ квартал на 2,6 в. п. до 29,7%. 

Контекст

Банківський сектор залишався операційно прибутковим, попри воєнні дії, зокрема, завдяки скороченню витрат, зазначають у НБУ. Складові операційного доходу повільно відновлюються. Однак суттєві відрахування в резерви під очікувані внаслідок війни втрати зумовили його збиток у розмірі 4,5 млрд грн у ІІ кварталі, 4,6 млрд грн – із початку року. 

Банки поступово визнають кредитні збитки та відображають вплив негативних подій – втрату доходів, руйнування активів та заставного майна, погіршення платоспроможності позичальників – на якість портфеля, кажуть у Нацбанку. 

Банківська система загалом у доброму стані, попри те що не менш як 20% кредитного портфеля через війну буде втрачено, заявляла раніше заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. На 1 липня банки сформували 57,9 млрд грн резервів за кредитами, і 86% резервів сформовано системно важливими банками – насамперед державними та банками з іноземним капіталом.

Системно важливі банки стійкі, і навіть у поточних умовах здатні вести прибуткову діяльність, вважає Рожкова. Але, за її словами, є частина банківської системи, яка й до війни мала неефективну бізнес-модель. У травні не було жодного банку з процентними збитками – у червні таких уже 10. Це переважно невеликі банки з неефективними бізнес-моделями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні