Категорія
Новини
Дата

Збитки українських банків у першому півріччі сягнули 4,6 млрд грн, але в НБУ запевнили, що нового «банкопаду» не буде

Банківська система України через війну може втратити щонайменше 20% кредитів і за підсумками першого півріччя зазнала 4,6 млрд грн збитків, але проблемних банків на ринку немає, як і загрози «банкопаду». Про це розповіла перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова під час дискусії «CASE Україна».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Банківська система в цілому у доброму стані, попри те, що не менше 20% кредитного портфеля через війну буде втрачено. На 1 липня банки сформували 57,9 млрд грн резервів за кредитами, і 86% резервів сформовано системно важливими банками – у першу чергу державними та банками з іноземним капіталом.
  • Системно важливі банки є стійкими і навіть у поточних умовах здатні вести прибуткову діяльність, заявила Рожкова. Але, за її словами, є частина банківської системи, яка і до війни мала неефективну бізнес-модель. У травні не було жодного банку з процентними збитками, у червні таких уже 10. Це переважно невеликі банки з неефективними бізнес-моделями.
  • Маркери стійкості банку – три показники: співвідношення нарахованих відсотків до кредитного портфеля, операційний прибуток до формування резервів та процентний прибуток. За словами Рожкової, якщо операційний результат від’ємний, банк витрачає більше, ніж заробляє, і буде змушений залучати додаткові кошти.
  • За даними НБУ, з початку війни приріст коштів населення в банках у нацвалюті становив 98 млрд грн, з яких на держбанки припадає 86 млрд грн. Левова частка – у двох найбільших держбанках. Кошти осідають на поточних рахунках, а обсяг строкових депозитів продовжує скорочуватися, тому банкам варто переглянути ставки за депозитами, сказала перша заступниця голови НБУ.
  • Рожкова вважає, що ставки за кредитами особливо не зміняться, оскільки левова частка кредитування припадає на держбанки за програмою «5-7-9», а загальна вартість гривневих ресурсів для банків – лише 3,2% річних з початку року та 3,5% – у червні. І окрім процентів банки мають комісійні доходи.

Контекст

Національний банк під час воєнного стану не застосовує заходів впливу до банків за порушення нормативів капіталу, але після війни проведе оцінку активів та розробить з банками плани відновлення капіталу на три – пʼять років. У вересні-жовтні, припускає Рожкова, регулятор спробує дистанційно оцінити реальний стан активів банків.

Поточна криза для банків відрізняється від кризи 2014–2015 років, оскільки тоді погіршення якості активів банків було викликано надмірним кредитуванням пов’язаних осіб, нагадала Рожкова.

Із початком повномасштабної війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно позначилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. 

За даними НБУ, на 1 квітня з 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн. Загалом у першому кварталі 2022 року українські банки показали збиток в 160 млн грн. Банківська система показала збитки через значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни. Банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні – на 15,86 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні