Категорія
Новини
Дата

Мінус 4,6 млрд грн. У першому півріччі зазнав збитків 21 український банк, 47 були прибутковими

У січні-червні 2022 року українські банки продемонстрували від’ємний фінансовий результат – 4,6 млрд грн. У II кварталі чистий збиток сягнув майже 4,5 млрд грн, йдеться в повідомленні Національного банку. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На 1 липня із 68 платоспроможних банків 47 були прибутковими й отримали чистий прибуток 10 млрд грн, 21 – збитковим на 14,6 млрд грн.
  • Темпи зростання чистого процентного доходу вповільнилися з 35% у січні-лютому до 19% за березень-червень у річному вимірі. 
  • Усі великі банки пропонували позичальникам «кредитні канікули», деякі фінустанови тимчасово знизили ставки за споживчими кредитами. Це призвело до різкого скорочення процентних доходів у роздрібному сегменті, зазначають у НБУ. 
  • Слабкий попит на банківські послуги обмежує комісійні доходи банків. Чистий комісійний дохід скоротився за березень-червень на 35% р/р, порівнюючи зі зростанням на 15% р/р у січні-лютому. 
  • Операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви за підсумками II кварталу становив 33,5 млрд грн проти 23,5 млрд грн у II кварталі 2021 року. 

Контекст

Від’ємний фінансовий результат першого півріччя визначили значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни, пояснили в НБУ. Банки сформували резерви на 57,9 млрд грн, із них у березні-червні – на 52,1 млрд грн. 

Реалізація кредитного ризику через війну призвела до збитковості банківського сектору вперше за останні п’ять років, зазначив заступник голови НБУ Ярослав Матузка. За його словами, резерви за кредитними збитками зростатимуть і надалі. 

Банківська система загалом у доброму стані, попри те, що не менш як 20% кредитного портфеля через війну буде втрачено, заявляла заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. На 1 липня банки сформували 57,9 млрд грн резервів за кредитами, і 86% резервів сформовано системно важливими банками – насамперед державними та банками з іноземним капіталом.

Системно важливі банки стійкі, і навіть у поточних умовах здатні вести прибуткову діяльність, вважає Рожкова. Але, за її словами, є частина банківської системи, яка й до війни мала неефективну бізнес-модель. У травні не було жодного банку з процентними збитками – у червні таких уже 10. Це переважно невеликі банки з неефективними бізнес-моделями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні