Грузинський TBC Bank планує зайти в Україну. Можливий об'єкт купівлі – Піреус Банк /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Грузинський TBC Bank планує зайти в Україну. Можливий об'єкт купівлі – Піреус Банк

Shutterstock

Один із найбільших банків Грузії TBC Bank планує зайти в Україну, поглинувши місцевого гравця. Ймовірний варіант – українська «дочка» грецького Piraeus Bank. Потенційна вартість – до $17 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Інтерес TBC Bank до України Forbes підтвердили чотири не повʼязані між собою співрозмовники на українському фінансовому ринку. Двоє з них сказали, що грузинські банкіри цікавляться саме Піреус Банком. «Вони досить давно дивляться в бік України, прицінювалися до кількох банків», – каже Forbes топменеджер однієї з фінансових держструктур.

Банк справді проходить «неспішний due diligence», підтвердив співрозмовник у менеджменті Піреуса на правах анонімності. Офіційно пресслужба банку відмовилася «коментувати чутки». «Власники Піреус Банку хочуть активізувати процес продажу», – каже інвестбанкір, який брав участь в одній із нещодавніх операцій із продажу банку в Україні.

Угода щодо Піреус Банку поки що знаходиться на попередній стадії і може не відбутися, зазначає один зі співрозмовників на банківському ринку. Директор TBC Bank зі звʼязків із медіа та інвесторами Золтан Салай не підтвердив і не спростував інтерес до України.

Скільки коштує Піреус Банк

Банк заснували 1994 року під назвою «Левада». У вересні 2007 року, в період інвестиційного буму в Україні, грецький Piraeus Bank SA купив 99,6% акцій банку за $75,3 млн, або за 3,5 капіталу. Станом на 1 жовтня капітал Піреус Банку – 671 млн грн. Фінансова установа посідає 37-ме місце за активами серед 71 банку в Україні.

З 2007 року грецькі акціонери влили до капіталу «Піреуса» 2,5 млрд грн. За 14 років він завдав їм сукупно 1,9 млрд грн збитків, хоча активи за цей період зросли майже втричі. Наразі половину доходів банку приносить корпоративний кредитний портфель, чверть – комісії, 16% – ОВДП.

Скільки може коштувати такий банк? Інвестбанкір, який займається банківськими M&A, на правах анонімності оцінює Піреус у 0,5–0,7 його капіталу – тобто у суму від $12,5 млн до $17,4 млн. «Виправданим» такий діапазон назвав ексзаступник директора департаменту фінстабільності НБУ Євген Дубогриз. Фінансовий аналітик ICU Михайло Демків каже, що банк може коштувати близько одного капіталу з «невеликим дисконтом».

«Банк давно виставлено на продаж. Греки скорочують присутність за кордоном, – каже Демків. – Піреус – це не банк-ліцензія, а бізнес, що працює, хоч і не високорентабельний».

Хто такий TBC Bank

TBC Bank (Tbilisi Business Centre) у річному звіті за 2020 рік називає себе найбільшою банківською групою в Грузії з часткою ринку майже 40% за кредитами та депозитами. Акції банку котуються на Лондонській фондовій біржі.

Торік банк планував злиття дочірньої структури TBC Kredit в Азербайджані з Yelo Bank, але угода не відбулася. Основним ринком для експансії в найближчі 18 місяців у річному звіті TBC є Узбекистан. Наприкінці 2020 року TBC почав обслуговувати банківські операції в цій країні. Раніше в Узбекистані його було представлено через дочірню компанію Payme з 2,9 млн користувачів. Банк уже інвестував у TBC Uzbekistan $22 млн і обслуговує роздрібних клієнтів через необанк Space.

Ключові акціонери TBC Bank на кінець 2020-го з частками 3% і більше: Мамука Хазарадзе (8,64%), Бадрі Джапарідзе (6%), які заснували банк у 1992 році, Європейський банк реконструкції та розвитку (5,05%), Dunross&Co (7,42%), JPMorgan Asset Management (4,56%), Allan Gray Investment Management (4,26%), Creation Investments Capital Management (3,22%), Schroder Investment Management (3,12%), BlackRock (3,02%).

Хазарадзе та Джапаридзе в 2019 році заснували ліберальний політичний рух «Лело для Грузії». Після цього грузинські правоохоронці звинуватили їх і бізнесмена Автанділа Церетелі у відмиванні грошей. Церетелі повʼязував звинувачення з парламентськими виборами, які відбувалися в Грузії в жовтні 2021 року, на яких перемогла правляча партія «Грузинська мрія».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні