Рінат Ахметов хоче купити Ідея Банк. Ціна – близько $50 млн. Навіщо власнику ПУМБ ще один банк /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Рінат Ахметов хоче купити Ідея Банк. Ціна – близько $50 млн. Навіщо власнику ПУМБ ще один банк

Shutterstock

Ідея Банк польського Getin Holding є близьким до продажу. Ймовірний покупець – Рінат Ахметов, зацікавленість якого підтвердила Forbes пресслужба банку ПУМБ, що також належить бізнесменові

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Угода поки не завершена, однак найближчими днями сторони, ймовірно, заявлять НБУ про намір нового інвестора купити Ідея Банк, сказав Forbes топменеджер Нацбанку. Про зацікавленість бізнесмена до банку Forbes повідомили два співрозмовники на фінансовому ринку, знайомих з угодою, що готується. «Вони дійшли до фінального етапу», — каже співрозмовник у НБУ. У прес-службі ПУМБ заявили, що структури Ахметова справді розглядають купівлю нарівні з іншими потенційними покупцями.

Скільки може коштувати актив? Наприкінці грудня 2019 року власник Ідея Банку Getin Holding S.A. та Dragon Capital Томаша Фіали домовилися про продаж банку за 1,37 млрд грн (близько $58 млн за курсом на той момент), але угода не відбулася. Наразі цінник на банк може перевищувати розмір його капіталу – 1,2 млрд грн (близько $46 млн за поточним курсом), згідно зі звітом компанії у третьому кварталі 2021 року. «Банк коштує мінімум капітал, бо непогано заробляє на споживчому кредитуванні. І ринок зростає, – каже аналітик ICU Михайло Демків. – Такий банк не може коштувати дешево».

Більш високу оцінку Ідея Банку не виключає і ексзаступник директора департаменту фінансової стабільності НБУ Євген Дубогриз. Він орієнтується на діапазон 1–1,25 капіталу. Верхня межа цього коридору відповідає 1,42 млрд грн (близько $54 млн).

Ідея Банк – один із найстаріших на українському ринку. Банк був зареєстрований у серпні 1989 року як банк розвитку лісової та деревообробної промисловості Прикарпатлісбанк. У червні 2007-го банк купила польська фінансова група Getin Holding S.A. за 103 млн грн – понад три капітали банку на той момент.

2020-го власник польського Idea Bank Лешек Чарнецкі став фігурантом розслідування польських правоохоронців, сам банк через борги передали одному з найбільших банків Польщі Pekao S.A. Як тоді пояснювали Forbes у Getin Holding, український Ідея Банк у складі холдингу був відокремлений від Idea Bank Poland, тому розслідування не вплинуло на активи в Україні.

Ідея Банк займає 32 місце з 71 за активами у місцевій банківській системі. За січень – вересень 2021-го банк отримав 419 млн грн прибутку – упʼятеро більше, ніж у 2020 році. Уся банківська система за цей період збільшила прибуток на 37%.

ПУМБ посідає сьоме місце за активами у банківській системі. Це найбільший гравець із приватним українським капіталом. Банк входить до складу холдингу СКМ, який належить Ахметову. Прибуток банку за січень – вересень 2021-го – 3 млрд грн, або в півтора раза більше за аналогічний показник у 2020 році. ПУМБ вже має досвід злиття з іншими гравцями: з корпоративним Донгорбанком у 2011-му та роздрібним Банком Ренесанс Капітал у 2015 році.

Переговори про купівлю Ідея Банк вела і група ТАС Сергія Тігіпка, але не побачила перспектив. «Купувати нецікаво, якщо немає розуміння, що історія злетить», – каже голова наглядових рад Таскомбанку та Універсал Банку Сергій Попенко.

Що потенційна покупка може дати ПУМБ? Ринок споживчого кредитування в Україні зараз активно розвивається, вважає Демків з ICU, наводячи як приклад активне зростання Універсал Банку з мобільним додатком monobank і прихід в Україну казахстанського гіганта Kaspi. «Наростити позиції за рахунок непоганого середнього банку? Чом би й ні», – говорить він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні