Категорія
Новини
Дата

НБУ помʼякшив деякі валютні обмеження для населення та бізнесу

Національний банк України помʼякшив низку обмежень для населення та бізнесу, повідомила пресслужба НБУ. Йдеться про спрощення отримання грошової допомоги українцями, розширення можливості для експорту та імпорту електроенергії, а також дотримання прав іноземців щодо медичного обслуговування в Україні. Відповідні зміни набувають чинності з 29 грудня.

Ключові факти

  • Українці на підставі довідки про подання документів для оформлення паспорта громадянина України зможуть отримати гуманітарну грошову допомогу від міжнародних організацій. Зміни стосуються виплат готівкою в гривні.
  • Надано можливість НЕК «Укренерго» перераховувати кошти на користь європейського офісу з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів «Joint Allocation Office» (JAO) за проведення спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності.
  • Доповнено перелік виключень із заборони на проведення видаткових операцій за рахунками резидентів РФ та РБ, які на законних підставах перебувають на території України, операціями з оплати медичних послуг у закладах охорони здоров’я.
  • Наведені зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 28 грудня 2023 року № 195 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18», що набирає чинності з 29 грудня 2023 року.

Контекст

28 серпня НБУ оголосив про скасування заборони для населення на вільну купівлю безготівкової валюти онлайн у банках, яка діяла від початку війни. Допускалися лише передбачені регулятором винятки. Також Нацбанк удвічі розширив ліміти для купівлі валюти під розміщення на депозиті.

НБУ також оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

З 1 грудня НБУ скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. Регулятор також дозволив Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування або компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні