Категорія
Новини
Дата

Валютні обмеження. НБУ готується дозволити репатріацію «нових» дивідендів

Національний банк України (НБУ) планує подальше послаблення валютних обмежень, зокрема розглядається дозвіл на репатріацію «нових» дивідендів. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний за підсумками VІ Міжнародного форуму корпоративних директорів.

Ключові факти

  • Дозвіл на репатріацію «нових» дивідендів Пишний назвав «дуже актуальною темою для бізнесу». 
  • «Валютна лібералізація – це саме той вектор, який ми бачимо перед собою. Ми готові поступово повертатися до ринкових умов функціонування й рухаємося в цьому напрямі досить активно, розуміючи, що бізнесу потрібно більше свободи дій», – зазначив Пишний.

Контекст

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого 2022 року. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

У листопаді Пишний заявляв, що НБУ працює над тим, щоб перейти до другого етапу валютної лібералізації, під час якого планує зосередитися на лібералізації торгового фінансування в частині кредитування експортерів та імпортерів, управлінні валютними ризиками банків, а також можливості репатріації відсотків за борговими зобов’язаннями та інвестиціями, наданими чи здійсненими до початку повномасштабної війни.

На третьому етапі заплановано можливість виплат основних сум за кредитами та інвестиціями, лібералізація операцій населення та операцій з деривативами, можливість кредитування нерезидентів та інвестицій за кордон.

З 1 грудня НБУ скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні