Категорія
Новини
Дата

Кабмін скасував критичний імпорт товарів. Обмеження на імпорт послуг частково діятимуть

Кабінет міністрів скасував Перелік товарів критичного імпорту, який діє з початку російського вторгнення, повідомила віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко. Рішення набуде чинності з 9 липня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кабмін проголосував за скасування всіх обмежень щодо імпорту товарів, повідомила Свириденко. За її словами, рішення набуде чинності з 9 липня.
  • «Українська економіка є відкритою, тому проміжний імпорт важливий для внутрішніх виробництв, в тому числі й тих, що орієнтовані на експорт», – прокоментувала рішення Свириденко.
  • «Кабмін скасував критичний імпорт на товари. Але для імпорту послуг обмеження ще продовжують діяти в частковому обсязі», – зазначив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Контекст

24 лютого уряд визначив перелік товарів критичного імпорту, на закупівлю якого НБУ дозволяє купувати валюту. 

Практично всі зміни до постанови про критичний імпорт були зроблені на підставі звернень українських компаній.

Список товарів критичного імпорту переглядався в бік збільшення 18 разів, оскільки цього потребував український бізнес, який відновлював виробництво. 

За оцінками Нацбанку, запроваджений з початку війни перелік критичного імпорту сьогодні покриває близько 90% всього довоєнного імпорту товарів та близько 40% імпорту послуг.

Прийняття законопроєкту №7418 щодо перегляду окремих пільг з оподаткування, що набув чинності з 1 липня, створює підстави для скасування переліку товарів критичного імпорту, заявляли в НБУ. «Водночас в умовах воєнного стану ми вважаємо за доцільне зберегти обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг», – наголошував голова НБУ Кирило Шевченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні