Категорія
Новини
Дата

НБУ скасував усі обмеження на продаж готівкової валюти населенню

Національний банк України з 1 грудня скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. Про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

Ключові факти

  • Регулятор вважає, що скасування валютних обмежень сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами та, як результат, стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку.
  • НБУ також дозволив Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування або компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій. 
  • Нацбанк розширив перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії РФ проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України. 
  • Крім того, НБУ дозволив оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема, оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.
  • Зазначені пом’якшення, а також інші уточнюючі зміни унесені постановою правління НБУ від 30 листопада 2023 року №155, що набирає чинності з 1 грудня 2023 року.

Контекст

У перший день російського вторгнення Нацбанк заборонив населенню купувати безготівкову валюту в банках. Напередодні війни українці вже звикли, що це можна зробити безпосередньо у смартфоні – таку функцію мали додатки більшості великих фінустанов.

Після введення жорстких валютних обмежень НБУ все ж залишив кілька винятків із загальної заборони. Аби купити безготівкову валюту клієнт-фізособа мав надати підтвердження певної мети такої операції. Зокрема, купити валюту можна було для оплати навчання за кордоном, лікування там, транспортування хворих, оплати витрат на поховання тощо. 

28 серпня НБУ оголосив про скасування заборони для населення на вільну купівлю безготівкової валюти онлайн у банках, яка діяла від початку війни. Допускалися лише передбачені регулятором винятки. Також Нацбанк удвічі розширив ліміти для купівлі валюти під розміщення на депозиті.

Ці рішення, як розраховує регулятор, мають збільшити попит на валюту в безготівковому сегменті та знизити вартість долара в обмінниках (з кінця липня роздрібний курс планомірно зростав). Опитані Forbes аналітики погоджуються, що послаблення обмежень дійсно може посилити гривню.

НБУ також оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні