Категорія
Новини
Дата

Євроінтеграція, бронювання, валютна лібералізація. EBA виділила пріоритети бізнесу у 2024 році

Представники компаній – членів Європейської Бізнес Асоціації для підтримки бізнесу у 2024 році виділили сім пріоритетів, левова частка яких стосується євроінтеграції. Про це йдеться у повідомленні EBA. 

Ключові факти

  1. Гармонізація національного законодавства із законодавством ЄС. Бізнес-спільнота має 26 відкритих та індустріальних комітетів, що об’єднують бізнес, і, відповідно, кожен комітет має євроінтеграційний напрям як пріоритет.
  2. Врегулювання питання мобілізації та бронювання співробітників компаній, щоб забезпечити баланс економічних та воєнних інтересів країни. Працюючий бізнес означає працюючу економіку, саме бізнес сплачує податки, які, зокрема, допомагають фінансувати і військовий напрям, зазначають представники EBA. В цьому аспекті важливим є діалог, асоціація вже неодноразово подавала пропозиції в контексті мобілізації та бронювання, зокрема і в законопроєкті щодо мобілізації, який скоро мають оприлюднювати та розглядати в парламенті. 
  3. Започаткування в асоціації індустріальної платформи для діалогу з ЄС. Спільнота має відповідну експертизу, аналіз тощо, тож платформа допоможе доносити голос бізнесу і в рамках переговорів.
  4. Сприяння міжнародній торгівлі Україна – ЄС. Бізнес має продовжувати працювати не лише в Україні, він має розширюватись, виходячи на ринки Європи, інтегруватись в європейські ланцюги постачання, посилювати логістичну спроможність, мати діалог із владою інших країн, аби в діалозі врегульовувати питання, як, зокрема, нещодавня ситуація на кордонах Україна – Польща, Україна – Румунія.  
  5. Сприяння подальшій валютній лібералізації як інструменту заохочення поточних і потенційних інвесторів. Зокрема йдеться про репатріацію дивідендів, повернення відсотків за «старими» кредитами від нерезидентів, поновлення SWIFT-переказів з метою здійснення інвестицій за кордон, збільшення ліміту на перекази коштів з валютних карток українських банків на картки іноземних банків (третій етап) тощо. EBA сподівається, що цього року наступні етапи валютної лібералізації буде пройдено.
  6. Енергетична стійкість та ефективність, зокрема в контексті подальшої інтеграції України та ЄС. Йдеться про подальшу адаптацію законодавства та розвиток регуляторного поля, сприятливого для інвестора, запровадження ринкових механізмів регулювання енергетики (ВДЕ, газу, електроенергії тощо), децентралізацію та диверсифікацію сфери тощо.
  7. Сприяння розширенню інструментів фінансування бізнесу та страхування ризиків. Ідеться про розширення інструментів страхування від воєнних ризиків та збільшення практики застосування вже чинних страхових програм (MIGA, програми страхування Німеччини, Польщі тощо), а також промотування розширення можливостей для кредитування від банківського сектора, отримання фінансування через донорські проєкти та гранти.

Контекст

Бізнес третій квартал поспіль очікує зростання ділової активності в наступні 12 місяців, хоча й дещо нижчими темпами, свідчать результати опитування НБУ керівників компаній у четвертому кварталі 2023 року.

Попри безпекові ризики та логістичні труднощі з перетином кордону, респонденти прогнозували відчутніше зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також були позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. 

Індекс ділових очікувань підприємств становив 101,6% порівняно зі 104,5% у третьому кварталі 2023 року. Воєнні дії та їхні наслідки залишаються основним чинником, що стримує розвиток підприємств. Також помітно посилився вплив браку кваліфікованих працівників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні