Категорія
Новини
Дата

Імпорт російської нафти до Китаю у липні впав на 7,4%. Скорочення обсягів прискорилось після зустрічі Путіна з Сі Цзіньпіном

2 хв читання

Імпорт сирої нафти до Китаю з Росії, її головного постачальника, у липні скоротився на 7,4% порівняно з тим же періодом попереднього року, свідчать офіційні дані, пише Reuters. Це відповідає загальному скороченню закупівель китайськими нафтопереробними заводами.

Китай є найбільшим споживачем нафти у світі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Головного митного управління, минулого місяця обсяг постачань російської нафти, зокрема, трубопроводами та морем, становив 7,46 млн тонн, або 1,76 млн барелів на добу.
  • Для порівняння, у червні цей показник склав 2,05 млн барелів на добу, а в липні 2023 року – 1,9 млн барелів на добу.
  • Загальний обсяг поставок у липні до країни, що є найбільшим у світі імпортером сирої нафти, впав до найнижчого рівня з вересня 2022 року, оскільки низька маржа переробки та низький попит на пальне обмежили роботу нафтопереробних заводів.
  • Водночас постачання від постачальника №2 – Саудівської Аравії – становило загалом 6,41 млн тонн, або 1,51 млн барелів на добу, що на 13% більше, ніж роком раніше.
  • Імпорт із Малайзії, великого перевалочного пункту для санкціонованої нафти з Ірану та Венесуели, зріс на 61% за рік – до 6,21 млн тонн, або 1,46 млн барелів на добу, зберігши за країною третє місце за обсягом поставок у липні. Імпорт із Малайзії за перші сім місяців року становив 35,68 млн т, що на 21% більше, ніж роком раніше.
  • Постачання з США у липні зросли на 53% у річному обчисленні та склали 240 000 барелів на добу.
  • За даними The Moscow Times, російські нафтові компанії зіткнулися з різким зменшенням попиту на свої барелі у Китаю. Скорочення китайського імпорту почалося наприкінці першого кварталу та прискорилося після того, як у травні з візитом у Пекіні побував президент РФ Володимир Путін, зазначає видання. За його оцінкою, за чотири місяці поставки нафти до Китаю впали на 30%, а з початку року – на 22% (у грудні – 2,25 млн барелів на добу).

Контекст

Доходи РФ від експорту нафти у червні впали до найнижчого рівня з лютого за незначного зменшення обсягів поставок, йшлося у звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Зниження доходів відбулося на тлі скорочення експорту нафти і нафтопродуктів. У червні Росія отримала від експорту нафти $16,7 млрд, що на 1,2% менше, ніж місяцем раніше, йдеться у звіті агентства. Проте доходи від експорту нафти підскочили майже на 23% проти аналогічного періоду минулого року.

У червні нафтові податки принесли російському бюджету близько $6,7 млрд, що майже на 50% більше, ніж рік тому, згідно з даними Мінфіну РФ. Порівняно з травнем доходи знизилися на 6,6% через падіння ціни на нафту марки Urals.

Російська нафта за експортною ціною – і на той час, коли вона досягає клієнтів у Китаї та Індії, – у липні набагато перевищувала встановлену G7 цінову межу $60 за барель. Вона становила близько $75 за барель у Балтійському та Чорному морях, а потім ще близько $10 до того часу, як вона потрапляє до Китаю та Індії, показують дані Argus. Востаннє ціна була нижчою за граничний рівень на початку січня.

У першому півріччі надходження від продажу нафти і газу до федерального бюджету Росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленні – до 5,7 трлн руб. ($65,12 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це обумовлено зростанням цін на нафту та ослабленням рубля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд