Категорія
Новини
Дата

Бізнес песимістично налаштований щодо ділової активності. Підприємства очікують скорочення виробництва, інфляції та девальвації гривні

Бізнес очікує скорочення обсягів виробництва товарів і послуг через війну та песимістично налаштований щодо рівня ділової активності, свідчать результати опитування керівників компаній, яке НБУ провів у другому кварталі 2022 року. У наступні 12 місяців респонденти прогнозують зростання інфляції та девальвацію курсу гривні. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 72,6% проти 108,2% у І кварталі 2022 року. Зниження ІДО відбулося через погіршення оцінок за всіма складовими індексу, найсуттєвіше – щодо інвестиційних видатків на виконання будівельних робіт, на машини, обладнання та інвентар.
  • Підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив -48,7% порівняно з -1,7% у І кварталі. 
  • Погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні. Понад половина респондентів (52%) вважають, що обмінний курс перевищить 36 грн/$. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 36,06 грн/$ (у попередньому кварталі 29,35 грн/$). 
  • Інфляційні очікування зросли: у IІ кварталі очікувана річна інфляція становила 21,5% порівняно з 9,5% у попередньому кварталі. 58,2% опитаних підприємств вважають, що інфляція в наступні 12 місяців перевищить 20%.
  • Керівники суттєво погіршили оцінки поточного фінансово-економічного стану власних підприємств: баланс відповідей становив -28,8% проти 6,6% у І кварталі. Оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців також є негативними: баланс відповідей -17,1% (у І кварталі 7,2%). 
  • Погіршення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, за винятком підприємств будівництва. Найпесимістичніші очікування в підприємств енерго- та водопостачання (-26,7%) і транспорту та зв’язку (-26,4%). 
  • Бізнес прогнозує зменшення обсягів реалізації своєї продукції як в Україні, так і на зовнішньому ринку: баланси відповідей -19% та -25% відповідно проти 17% та 23,3% у І кварталі. 
  • Також бізнес прогнозує скорочення кількості працівників на своїх підприємствах: баланс відповідей становив -29% (у попередньому кварталі 1,5%). Найпесимістичніші оцінки в підприємств будівництва (-50%) та добувної промисловості (-45,9%).
  • Послабились очікування щодо зростання витрат на оплату праці одного найманого працівника в наступні 12 місяців: баланс відповідей 17,5% проти 62,9% у І кварталі. На тлі збереження високих оцінок підприємств щодо потреби найближчим часом у позикових коштах зменшилася частка підприємств, які планують брати банківські кредити, – до 36,9% (у І кварталі 40,9%). 
  • Посилився (на 11,1 п. п.) чинник «невпевненість у спроможності підприємства вчасно виконувати боргові зобовʼязання». Частка компаній, що планують залучати кошти за кордоном, зросла до 10,7% проти 7,3% у попередньому кварталі.
Бізнес песимістично налаштований щодо ділової активності. Підприємства очікують скорочення виробництва, інфляції та девальвації гривні /Фото 1
Бізнес песимістично налаштований щодо ділової активності. Підприємства очікують скорочення виробництва, інфляції та девальвації гривні /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Методологія

Квартальне опитування проводилося з 3 травня до 1 червня 2022 року. В опитуванні взяли участь 592 підприємства з 21 регіону країни (без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей). Серед опитаних підприємств 22,5% – компанії оптової й роздрібної торгівлі, 19,3% – переробної промисловості, 15,7% – сільського господарства, 12,2% – транспорту та зв’язку, 6,4% – добувної промисловості, 5,1% – енерго- та водопостачання, 3,0% – будівництва, 15,9% – інші. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні