Категорія
Новини
Дата

Індекс ділової активності в РФ впав до мінімуму двох років – S&P Global

Виробнича активність у РФ у березні впала до дворічного мінімуму, підрахувало рейтингове агентство S&P Global. Причина – збільшення термінів постачання та гостра нестача матеріалів, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс ділової активності (PMI) обробних галузей РФ у березні знизився до 44,1 пункту з 48,6 пункту у лютому. Це найважливіше скорочення виробничої активності з травня 2020 року.
  • Падіння активності пояснюється різким збільшенням термінів постачання продукції та повʼязаної з цим гострою нестачею матеріалів.
  • Темпи падіння експортних замовлень стали одними з найбільших за історію спостережень, зазначають аналітики S&P Global.
  • У березні помітно посилився інфляційний тиск: вартість сировини зростала швидкими темпами, зокрема через несприятливий обмінний курс. Зростання відпускних цін стало найпомітнішим із січня 2003 року, зазначають аналітики.
  • Скорочення персоналу відбувалося максимальними з липня 2020-го темпами.

Контекст

Раніше в РФ дозволили «паралельний імпорт» – компанії тепер зможуть ввозити в країну товари для продажу без дозволу правовласника. Російський уряд вважає, що це дозволить ґарантувати постачання товарів до РФ та «стабілізувати ціни». Легалізація сірого імпорту входить у так званий «четвертий пакет заходів» стабілізації економіки РФ та підтримки бізнесу.

ЄБРР очікує падіння ВВП РФ у 2022 році на рівні 10%, а у 2023 році прогнозує нульову динаміку. Нова оцінка, опублікована в середу, кардинально відрізняється від попередніх прогнозів – у листопаді 2021 року банк прогнозував зростання російської економіки на 3% у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні