Категорія
Новини
Дата

Індекс очікувань ділової активності перевищив нейтральний рівень. Що поліпшило оцінки бізнесу у вересні

Бізнес у вересні позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після двох місяців поспіль стриманих очікувань. Індекс очікувань ділової активності підвищився до 50,1 порівняно з 49,3 в серпні, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів), йдеться у повідомленні Національного банку України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У коментарі НБУ зазначається, що поліпшенню очікувань респондентів сприяли поступове відновлення темпів виробництва; налагодження нових шляхів поставок продукції; зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію; поліпшення інфляційних і курсових очікувань; сталий внутрішній попит. 
  • Підприємства промисловості поліпшили оцінки своїх економічних результатів, зважаючи на поступове відновлення темпів виробництва, нові шляхи поставок продукції та сповільнення інфляції: секторальний індекс у вересні становив 50,0 порівняно з 48,8 у серпні. 
  • Респонденти зберегли позитивні очікування щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, а також щодо запасів сировини й матеріалів. Обсяги нових експортних замовлень на продукцію очікуються на рівні попереднього місяця. 
  • Підприємства будівництва п’ятий місяць поспіль зберегають позитивні оцінки результатів своєї діяльності завдяки пожвавленню попиту на іпотечні кредити за пільговими державними програмами, бюджетному фінансуванню будівництва та відновлення доріг, а також сезонному фактору: секторальний індекс у вересні становив 50,6 (у серпні – 51,0). 
  • Будівельники дещо впевненіше очікували зростання обсягів будівництва й були налаштовані на збільшення обсягу нових замовлень, а також закупівлі сировини та матеріалів, зазначають в НБУ. Значно посилилися очікування респондентів щодо зростання закупівлі й вартості послуг підрядників, водночас пом’якшилися негативні оцінки щодо їхньої доступності. 
  • Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів: сьомий місяць поспіль вони позитивно оцінюють результати своєї діяльності завдяки сталим споживчим настроям, достатній пропозиції товарів і сповільненню інфляції: секторальний індекс у вересні становив 53,3 порівняно з 52,5 у серпні. 
  • Торговельні компанії були налаштовані на подальше збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу, йдеться у коментарі НБУ. На тлі посилення прогнозів щодо здорожчання закупівельних цін респонденти пом’якшили оцінки щодо зростання вартості товарів, закуплених для продажу, а також зберегли позитивні оцінки запасів / залишків товарів для продажу й послабили оцінки щодо зменшення торговельної маржі. 
  • Підприємства сфери послуг дещо пом’якшили, але єдині з усіх секторів економіки зберегли негативні оцінки своєї ділової активності, зважаючи на руйнування транспортної логістики, підвищення цін на пальне та слабкий попит: секторальний індекс у вересні становив 47,9 порівняно з 47,3 у серпні. 
  • Як зазначають в НБУ, на відміну від двох попередніх місяців, респонденти очікували незначне збільшення обсягу наданих послуг і пом’якшили негативні очікування щодо обсягу нових замовлень. Водночас після трьох місяців позитивних очікувань респонденти прогнозують зменшення обсягів послуг у процесі виконання. 
  • Більшість опитаних підприємств очікують на здорожчання власної продукції / послуг на тлі зростання закупівельних цін. Оцінки щодо зайнятості неоднорідні. Лише підприємства торгівлі третій місяць поспіль очікують збільшення персоналу, керівники підприємств будівництва, як і в серпні, не прогнозують змін. Натомість респонденти промисловості та сфери послуг все ще очікують скорочення загальної чисельності працівників. 

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 04 по 22 вересня 2023 року. В опитуванні взяло участь 502 підприємства.

Контекст

На початку весни більшість економістів, які беруть участь у періодичних опитуваннях Центру економічної стратегії (ЦЕС), прогнозували в кращому випадку символічне зростання української економіки в 2023-му. Пів року по тому ситуація суттєво змінилася: аналітики здебільшого оптимістичні, попри все ще високу невизначеність стосовно тривалості війни, постійні ракетні атаки Росії та зрив зернової угоди.

Середній показник прогнозу зростання ВВП у 2023 році – 4,7%. Коридор очікувань щодо інфляції на кінець року – від 10% до 11,5%. Інша ситуація й з курсом долара. «Якщо в березні пʼять із семи опитаних аналітиків вважали, що курс гривні до кінця року перетне позначку у 40 грн/$, то зараз так не вважає ніхто», – зазначає заступниця виконавчого директора ЦЕС Марія Репко.

У чому причина такого оптимізму та чого очікувати від економіки у 2024-му, читайте у редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні