Категорія
Новини
Дата

Індекс споживчих настроїв зростає. Очікування українців щодо інфляції та курсу гривні поліпшилися

У березні 2023 року Індекс споживчих настроїв українців зріс на 4,6 пункту та становить 91,2 пункту, свідчить дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні». Українці покращили очікування щодо інфляції та курсу гривні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Індекс поточного становища (ІПС) досяг 51,4, що на 3,4 п. вище за рівень цього показника у лютому. 
  • Складові цього індексу зазнали таких змін: індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 43,7, що на 1,8 п. вище за показник у лютому; індекс доцільності великих покупок (х5) зріс на 4,9 п. та встановився на позначці 59,2 п.
  • Індекс економічних очікувань (ІЕО) у березні зріс на 5,5 п., до 117,6 п. 
  • Динаміка складових цього індексу виглядає так: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) складає 110,4 п., що на 10 п. вище за рівень цього показника у лютому; індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) зріс на 0,7 п. та складає 97,7 п.; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) зріс на 5,7 п. порівняно з минулим місяцем та складає 144,7 п.
  • У березні показник індексу очікуваної динаміки безробіття зріс на 1,5 п., до 126,7 п.
  • Індекс інфляційних очікувань зменшився на 1 п. та складає 177,3 п.
  • Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців покращилися: індекс девальваційних очікувань зменшився на 9,4 п. та складає 125,7 п.
  • Аналітики Info Sapiens зазначають, що обережні тенденції покращення споживчих настроїв та впевненості у національній валюті, які фіксувалися з початку року, продовжуються. «В березні ми вже говоримо про статистично значущі позитивні зміни у цих показниках. Це відбувається на фоні хоча і важкої, але стабільної ситуації на фронті, зменшенням російських ракетних обстрілів та суттєвій стабілізації електропостачання», – йдеться в коментарі.
Індекс споживчих настроїв зростає. Очікування українців щодо інфляції та курсу гривні поліпшилися /Фото 1

Контекст

НБУ планує поліпшити прогноз економічного зростання на 2023 рік, сказав в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним» заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Зокрема, за його словами, спостерігається поліпшення ситуації в енергетичному секторі. Ніколайчук зазначив, що НБУ не передбачає перебоїв у постачанні електроенергії до кінця року, хоча під час складання попереднього прогнозу очікувалося, що дефіцит потужностей збережеться і протягом другого-третього кварталів.

«Тож враховуючи результати першого кварталу, ми очікуємо щонайменше на один додатковий відсотковий пункт економічного зростання цього року», – наголосив Ніколайчук.

Крім того, за його словами, збільшення міжнародної допомоги може дати змогу уряду фінансувати більший дефіцит бюджету та надати додатковий фіскальний імпульс для економіки. 

За даними Держстату, інфляція в Україні у березні порівняно з лютим становила 1,5%, з початку року – 3,0%. У річному вираженні за підсумками березня споживчі ціни знизилися до 21,3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні