Категорія
Новини
Дата

Індійська Adani втратила вже $71 млрд. Найбагатшій людині Азії не вдається заспокоїти інвесторів

Найбагатшій людині Азії Гаутаму Адані не вдається відновити довіру до своєї бізнес-імперії Adani Group: акції його компаній продовжують падати, а ключові доларові облігації обвалилися до нових мінімумів, пише Bloomberg. Проблеми почалися після звіту компанії Hindenburg Research, яка висунула низку звинувачень на адресу індійського конгломерату.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Акції більшості компаній Adani Group впали в понеділок. Триденний розпродаж знищив приблизно $71 млрд корпоратизації групи.
  • Хоча розпродаж акцій продовжується – акції Adani Total Gas Ltd. та Adani Transmission Ltd. впали на 20% – серед трейдерів зʼявилися ознаки розбіжностей. На 12:20 в Мумбаї 6 із 10 акцій групи Adani продовжили падіння, натомість акції Adani Enterprises зросли на 4% після попереднього стрибка на 10%.
  • Падіння котирувань доларових облігацій компаній Adani Group теж прискорилося. Щонайменше чотири облігації групи впали до рівня нижче 70% номінальної ціни.
  • Напередодні Адані опублікував 413-сторінкове спростування звинувачень у зловживаннях, прагнучи заспокоїти інвесторів у розпал продажу акцій і зупинити втечу інвесторів.
  • Adani Group заявила, що 65 із 88 питань, порушених Hindenburg Research, уже були розглянуті в публічних повідомленнях, звинуватила Hindenburg Research у «шахрайстві з цінними паперами» та пригрозила судом.
  • Найбагатша людина Азії, яку багато хто вважає наближеним до премʼєр-міністра Індії Нарендре Моді, також намагався зобразити звинувачення Hindenburg проти його конгломерату як напад на його рідну країну, щоб заручитися підтримкою, зазначає Bloomberg. Магнат часто погоджував свій бізнес із метою розвитку Моді, будуючи капіталомістку інфраструктуру, таку як порти та аеропорти. «Це не просто необґрунтована атака на якусь конкретну компанію, але навмисна атака на Індію, незалежність, чесність та якість індійських інститутів, а також на історію зростання та амбіції Індії», – заявив Адані.
  • Водночас Hindenburg Research наголосила, що спростування з боку Адані не дає відповідей на більшість питань. За словами Брайана Фрейтаса, аналітика Smartkarma, заперечень Адані може бути недостатньо, щоб розвіяти побоювання інвесторів.

Контекст

Акції Adani Group обвалилися після того, як у своєму звіті компанія Hindenburg Research висунула низку звинувачень на адресу Adani Group, стверджуючи про десятирічну «схему шахрайства», «нахабне бухгалтерське шахрайство, маніпулювання акціями та відмивання грошей». 

За словами двох джерел, регулятор ринків капіталу Індії вивчає звіт Hindenburg Research і може використовувати його для допомоги у своєму власному розслідуванні щодо активів Adani Group в офшорних фондах. 

Як зазначає Bloomberg, падіння акцій Adani слідує за приголомшливим зростанням в останні роки, включаючи одні з найбільших прибутків в Азії у 2022 році. Пʼятирічне зростання Adani Enterprises перевершило навіть такі компанії, як Tesla, і вивело Адані з відносної невідомості до лав найбагатших людей світу.

Мільярдер родом із західного штату Гуджарат, рідного штату премʼєр-міністра Нарендри Моді. Основна опозиційна партія Індії в Конгресі часто звинувачувала Адані та інших мільярдерів у тому, що вони користуються прихильністю адміністрації Моді. Сам мільярдер заперечує ці звинувачення.

Adani Group неодноразово стикалася з закидами щодо рівня своєї заборгованості та відкидала їх. Компанія заявила, що її борг перебуває «на керованому рівні й що жоден інвестор не висловив жодних побоювань».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні