Категорія
Новини
Дата

Індійський мільярдер Адані вибув з «п’ятірки» Forbes. Він втратив $50 млрд після звинувачень у «корпоративному шахрайстві» (оновлено)

Компанії конгломерату Adani, контрольовані найбагатшою людиною в Азії Гаутамом Адані, за два дні втратили сукупну ринкову капіталізацію у розмірі $48 млрд після звіту Hindenburg Research про борги компанії, пише Reuters. Сам індійський мільярдер вибув з «п’ятірки» найбагатших людей планети, свідчать дані Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Акції Adani Group обвалилися після того, як у своєму звіті компанія Hindenburg Research висунула низку звинувачень на адресу Adani Group, стверджуючи про десятирічну «схему шахрайства», «нахабне бухгалтерське шахрайство, маніпулювання акціями та відмивання грошей». В Adani Group назвали звинувачення «безпідставними» і готують позов до нью-йорської компанії.
  • Adani Group стурбована падінням цін на акції, але продовжує вичікувати, оскільки продаж її акцій триває до 31 січня.
  • За словами двох джерел, регулятор ринків капіталу Індії вивчає звіт Hindenburg Research і може використовувати його для допомоги у своєму власному розслідуванні щодо активів Adani Group в офшорних фондах. 
  • Акції низки фірм Adani також різко впали: Adani Transmission Ltd , Adani Total Gas, Adani Green Energy та Adani Ports впали на 20% кожна. Конгломерат Adani диверсифікував свої ділові інтереси і торік купив цементні компанії ACC та Ambuja Cements у швейцарської Holcim за $10,5 млрд. Акції ACC та Ambuja теж різко упали у пʼятницю.
  • За даними Forbes, мільярдер Гаутам Адані зі статком у $97,6 млрд нині посідає сьоме місце у списку найбагатших людей світу, опустившись із третього місця, яке він займав до звіту Hindenburg.
Індійський мільярдер Адані вибув з «п’ятірки» Forbes. Він втратив $50 млрд після звинувачень у «корпоративному шахрайстві» (оновлено) /Фото 1

Інфографіка: Reuters

Контекст

Як зазначає Bloomberg, падіння акцій Adani слідує за приголомшливим зростанням в останні роки, включаючи одні з найбільших прибутків в Азії у 2022 році. Пʼятирічне зростання Adani Enterprises перевершило навіть такі компанії, як Tesla, і вивело Адані з відносної невідомості до лав найбагатших людей світу.

Мільярдер родом із західного штату Гуджарат, рідного штату премʼєр-міністра Нарендри Моді. Основна опозиційна партія Індії в Конгресі часто звинувачувала Адані та інших мільярдерів у тому, що вони користуються прихильністю адміністрації Моді. Сам мільярдер заперечує ці звинувачення.

Adani Group неодноразово стикалася із закидами щодо рівня своєї заборгованості та відкидала їх. Компанія заявила, що її борг перебуває «на керованому рівні і що жоден інвестор не висловив жодних побоювань».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні