Голова Adani Group Гаутам Адані /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Найбільша афера в корпоративній історії. Як світовий конгломерат Adani Group може стати «картковим будиночком»

Голова Adani Group Гаутам Адані Фото Getty Images

Світові інвестиційні банки скинулися готівкою для фінансування боргу Adani Group. Тепер їхнього клієнта звинувачують у «найбільшій афері в корпоративній історії»

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Минулого літа на той час пʼята найбагатша людина світу Гаутам Адані похвалився виданню Economic Times тим, що його «близькі банки» – Barclays, Deutsche Bank і Standard Chartered Bank – «повністю фінансували» його останню угоду.

Тоді мова йшла про левериджевий викуп компанією мільярдера, Adani Group, цементного бізнесу у швейцарської фірми Holcim за $10,5 млрд.

Цій близькості з банками може настати кінець після публікації шорт-селлера Hindenburg Research розгромного звіту на 32 000 слів про діяльність компаній індійського мільярдера.

У звіті стверджується, що Adani Group і її керівники роками провертали шахрайські схеми та маніпулювали ринком акцій. (Adani Group відкидає усі звинувачення й розглядає можливість подати до суду на шорт-селлера.)

Adani Group заснована Адані у 1980-х як фірма з торгівлі біржовими товарами. З того часу вона стала 23-мільярдним (річні продажі у доларах) конгломератом, до якого входять сім публічних компаній, що займаються енергетичним, промисловим і логістичним бізнесом по всій Індії.

Підприємство, яким керує родина Адані, тісно повʼязане з індійським премʼєром Нарендра Моді, а кредити індійських банків фінансували низку поглинань, за рахунок яких конгломерат і розширювався. 

Нарендра Моді та Гаутам Адані /Getty Images

Головний міністр штату Гуджарат Нарендра Моді та голова Adani Group Гаутам Адані Фото Getty Images

Проте останніми роками американські та європейські інвестиційні банки теж стали приходити на допомогу Adani Group у залученні мільярдів доларів через продажі акцій компанії, рефінансування й продажі доларових облігацій.

Окрім «близьких» до Adani Group банків, J.P. Morgan, Bank of America, Merrill Lynch і Credit Suisse теж були посередниками від імені компаній Адані у низці угод.

За даними Refinitiv, між 2015-м і 2021-м шість різних компаній Adani Group зібрали близько $10 млрд через продажі доларових облігацій, які страхували американські та європейські інвестиційні банки.

З 18 угод про випуск облігацій 14 було укладено між травнем 2019-го й вереснем 2021-го. Adani Ports & Special Economic Zone, одна з компаній конгломерату, у якої особливий податковий статус, зібрала половину цієї суми.

Ці цифри не включають боргових зобовʼязань Adani Group у рупіях та інших валютах. Станом на березень 2022-го у компанії $27 млрд непогашених зобовʼязань. Державний банк Індії фінансує близько 40% боргових зобовʼязань, які фірма взяла на себе між 2020-м і 2022-м.

Суть розслідування Hindenburg

Левериджеві викупи знаходяться в центрі звинувачень у шахрайстві від Hindenburg Research. Hindenburg стверджує, що компанії Adani Group і офшорні підставні компанії мільярдера позичають одне одному гроші, щоб відмивати їх і підробляти бухгалтерські книги.

У звіті Hindenburg наведено приклад кількох кредитів, які мають відношення до компаній Adani.

Там, наприклад, йдеться про кредит на $253 млн від маврикійської підставної компанії іншій приватній компанії, якою володіє Adani. А та приватна компанія потім позичила $138 млн Adani Enterprises, публічній компанії.

У іншому випадку Emerging Market Investment DMCC, компанія в ОАЕ, про яку майже немає відомостей, якимось чином розжилася $1 млрд, які вона позичила Mahan Energen, дочірній компанії Adani Power.

Облігації Adani Group /Forbes

Облігації Adani Group. Фото Forbes

«Це картковий будиночок, який тримається на боргах», – сказав анонімний співробітник Elara India Opportunities, лондонської компанії, яка управляє різними фондами, що інвестують у компанії Адані, розслідувачам Hindenburg.

Занепокоєння борговими зобовʼязаннями Adani Group уже давно нависає над компанією. У 2019-му індійське видання Scroll.in опублікувало розслідування про мережу угод між компаніями Adani Group.

Видання розповіло про те, як юридичні особи, що належать Адані, «часто переводять гроші між собою у формі кредитів і виплат».

А група CreditSights, що належить Fitch Group, минулого року опублікувала звіт, в якому попередила, що Adani Group «має дуже багато боргів».

Головне – правильно обрати проєкт

У Адані добре виходить залучати кошти інвесторів. «У мене дуже фінансово привабливі проєкти», – сказав мільярдер азійському Forbes у 2014-му. Конгломерат зосереджується на інфраструктурних проєктах із надійним потоком готівки, а це приваблює інвесторів і банки.

«Банки готові на гру в довгу, адже такі проєкти потрібні країні, а отже вигода майже гарантована», – сказав аналітик Edelweiss Capital К. Шанкар.

За даними Тіма Баклі, колишнього інвестиційного банкіра Citigroup, який більше десяти років вивчає діяльність Adani Group, Волл-стріт почала зближатися з Адані, коли той шукав фінансування для Adani Green Energy, дочірньої компанії конгломерату, яка займається відновлюваною енергією. 

Гроші, які залучила Adani Green Energy чи Adani Ports, можуть «просто перейти до Adani Power і Adani Enterprises, а потім піти на будівництво ще кількох заводів на вугіллі або вугільних шахт», розповів Баклі.

Станом на червень 2021-го, акції Adani Green Energy на суму понад $420 млн належали кіпрській юридичній особі New Leaina Investments. За даними Hindenburg, ця юридична особа належить директорам Adani Group. Така офшорна компанія, стверджує Hindenburg, давала змогу Adani Green обходити індійські закони, які вимагають, щоб принаймні 25% публічної компанії належали тим, хто не має відношення до заснування або керівництва компанією.

План Adani Group відкрити в Австралії найбільшу вугільну шахту в світі спровокував кампанію «Зупинити Adani». J.P. Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Barclays, Standard Chartered і Deutsche Bank пообіцяли не брати участь у цьому неоднозначному проєкті, але, схоже, що інші справи з конгломератом вони ще ведуть.

«Те, що Adani займається розробкою нових вугільних шахт у розпал кліматичної кризи, недостатньо для того, щоб переконати такі банки, як Deutsche Bank, Standard Chartered і Barclays, припинити співпрацю з компанією, – каже Пабло Брейт, співробітник австралійської екологічної фінансової організації Market Forces. – Сподіваюся, що ці значні звинувачення нарешті допоможуть банкам відкрити очі на ризики фінансування Adani».

Невідомо, наскільки фінансово привабливими будуть проєкти Адані у наступні місяці. Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan і Bank of America відмовилися коментувати свої відносини з Adani Group.

 У Standard Chartered Bank сказали, що вони не коментують відносини з клієнтами через угоду про конфіденційність. Credit Suisse не відповів на час публікації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні