Категорія
Новини
Дата

Інфляція прискорилася до 17% у травні. НБУ назвав причини і те, що стримує зростання цін

Споживча інфляція в Україні в травні прискорилась до 17% з 16,4% у квітні, повідомив НБУ у Макроекономічному та монетарному огляді за травень 2022 року. Стримує інфляцію мораторій на підвищення тарифів на газ і тепло, зазначають в Нацбанку. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Основними чинниками прискорення інфляції залишаються шоки з боку пропозиції: порушення виробничих та логістичних шляхів; руйнування потужностей та інфраструктури; окупація територій.
  • Через це виникають локальні та тимчасові дефіцити (пальне, сіль), наголошують в НБУ. Серед причин також: збільшення витрат бізнесу, шокове зростання цін на окупованих територіях.
  • Наявні не лише проінфляційні шоки з боку пропозиції, заявляють в НБУ. Через надлишок аграрної сировини та обмежену експортну спроможність відчувається знижувальний тиск на ціни низки продуктів харчування (борошно, хліб, олія, мʼясні та молочні вироби, яйця). 
  • На помірне прискорення цін на послуги та непродовольчі товари впливає зниження споживання. Стримує інфляцію запровадження Кабміном мораторію на підвищення тарифів на тепло та розподіл газу на період воєнного стану та шість місяців після його завершення.

Контекст

У квітні інфляція прискорилася до 16,4% у річному вимірі, у тому числі базова інфляція – до 13% р/р. Попри поступове відновлення економіки, тенденція прискорення інфляції зберігатиметься в найближчі місяці, зазначають у Нацбанку. 

Минулого тижня НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції.

НБУ зазначав, що прийняв таке рішення з метою «захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни». Ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою, заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні