Категорія
Новини
Дата

НБУ підвищив облікову ставку з 10 до 25%. Шевченко заявив, що економіка потребує повернення до ринкових умов

НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції майже до 17% та тенденцію на перетік гривневих активів у валюту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • НБУ зазначає, що прийняв таке рішення з метою «захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни». Як зазначив голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу, ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою.
  • Через нестійкі девальваційні очікування громадян і бізнесу НБУ у травні наростив інтервенції на валютному ринку до $3,4 млрд з $2 млрд у середньому за місяць у березні-квітні. «За відсутності істотного підвищення дохідності гривневих активів продовжиться швидке виснаження міжнародних резервів та накопичення дисбалансів в економіці», – йдеться у релізі НБУ.
  • У квітні інфляція прискорилася до 16,4% у річному вимірі, у тому числі базова інфляція – до 13% р/р. Попри поступове відновлення економіки, тенденція прискорення інфляції зберігатиметься в найближчі місяці, зазначають у Нацбанку. Це загрожуватиме подальшим погіршенням інфляційних очікувань і перетіканням гривневих заощаджень в іноземну валюту. Повернення НБУ до активної процентної політики дасть змогу запобігти цим негативним тенденціям, зазначив Шевченко.
  • Також НБУ вирішив розширити коридор ставок за кредитами рефінансування банкам: вона дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 відсоткових пункти. Формула для депозитних сертифікатів – облікова ставка мінус 2 в.п.

Контекст

З березня НБУ оголосив, що вирішив відкласти рішення з можливої зміни облікової ставки через війну з Росією, заявив у відеозверненні голова НБУ Кирило Шевченко. «Ми залишаємося відданими режиму інфляційного таргетування. Водночас зараз через вимушене запровадження адміністративних обмежень ринкові монетарні інструменти, зокрема облікова ставка, не відіграють відчутної ролі у функціонуванні грошово-кредитного та валютного ринків», – зазначив тоді Шевченко.

Таким чином облікова ставка в Україні три місяці зберігалася на рівні 10%. НБУ заявив, що повернеться до класичного режиму інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом, за допомогою якого регулятор з 2015 року має намір середньостроково стабілізувати інфляцію в Україні на рівні 5%±1 після «звільнення території України від російських загарбників і повернення економіки та фінансової системи до функціонування на ринкових засадах».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні