Річна інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У жовтні ціни зросли до 10,7% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У жовтні ціни зросли до 10,7%

1 хв читання

Getty Images

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Обсяг виробництва у третьому кварталі тим часом знизився до 0,2%, порівнюючи з попередніми трьома місяцями, – більше, ніж передбачали аналітики. З огляду на те, що енергетична криза продовжує бити по підприємствах та домогосподарствах, очікується, що взимку зростання зміниться падінням. Курс євро знизився на 0,3% – до 0,9937 долара.
  • Минулого тижня були хороші новини з Німеччини, провідної економіки регіону, яка кинула виклик прогнозам скорочення, зафіксувавши зростання ВВП. Різке уповільнення зростання в третьому кварталі вже було очевидним в Іспанії та Франції, оскільки бум в індустрії туризму та відпочинку, який спостерігався після пандемії, вже згас. 
  • В агентстві зазначають, що дані щодо інфляції не надто обнадійливі, у той час як основний показник, як і раніше, визначався цінами на енергію та харчові продукти, базовий показник, що охоплює ці два елементи, також досяг рекордного рівня. 
  • Перспективи залишаються надзвичайно невизначеними. Мʼяка погода й вищі, ніж очікувалося, запаси природного газу привели до значного зниження деяких гуртових цін на енергоносії, але траєкторія майбутніх поставок та війна Росії в Україні, як і раніше, створюють ризики.
  • Визнаючи, що рецесія в зоні євро «стає дедалі більш імовірною», голова центрального банку Нідерландів Клаас Кнот заявив у неділю, що виступає за підвищення ставки на 50 або 75 базисних пунктів на завершальній нараді з питань політики цього року в грудні.
  • Але інші офіційні особи висловлюють стурбованість щодо спаду, деякі застерігають від надто швидкого підвищення ставок. Те, як розвиватимуться ці дебати, може визначити масштаби економічного спаду, з яким стикнувся регіон.

Контекст

Споживча інфляція в єврозоні у вересні була трохи нижчою, ніж передбачалося раніше, але вона досі на рекордно високому рівні – 9,9%, вказуючи на очікування подальшого підвищення відсоткових ставок до кінця року.

Статистичне управління Європейського Союзу Eurostat повідомило, що споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 1,2% у місячному вирахуванні, збільшившись на 9,9% у річному обчисленні. Тож попередня оцінка в 10% у річному обчисленні була переглянута в бік зниження.

Минулого тижня керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, ідеться в повідомленні ЄЦБ. Ставки зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні