Інфляція в єврозоні у вересні становила 9,9% і досі перебуває на рекордно високому рівні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні у вересні становила 9,9% і досі перебуває на рекордно високому рівні

Інфляція в єврозоні у вересні становила 9,9% і досі перебуває на рекордно високому рівні Фото Getty Images

Споживча інфляція в єврозоні у вересні була трохи нижчою, ніж передбачалося раніше, але вона досі на рекордно високому рівні, вказуючи на очікування подальшого підвищення відсоткових ставок до кінця року, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Статистичне управління Європейського Союзу Eurostat повідомило, що споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 1,2% у місячному вирахуванні, збільшившись на 9,9% у річному обчисленні. Тож попередня оцінка в 10% у річному обчисленні була переглянута у бік зниження.
  • Зростання цін на енергоносії склало 4,19 відсоткових пунктів від загального показника в річному обчисленні, при цьому харчові продукти додали ще 2,47 пункту, а послуги – 1,80 пункту.
  • Відповідно до базової інфляції ціни зросли на 0,9% за місяць, збільшившись на 6,0% у річному обчисленні.
  • Показник, що виключає енергію, харчові продукти, алкоголь і тютюн, показав, що ціни зросли на 1,0% у місячному вирахуванні та на 4,8% – у річному.
  • ЄЦБ хоче утримати інфляцію на рівні 2% та підвищує відсоткові ставки, щоб стримати зростання цін. Багато політиків уже обґрунтували потребу ще одного підвищення ставки на 75 базисних пунктів 27 жовтня після сукупного підвищення на 125 базисних пунктів на двох попередніх засіданнях, що є найшвидшим темпом посилення політики ЄЦБ за всю історію спостережень.

Контекст

Інфляція у єврозоні в липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 в.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 в.п. – на алкоголь і тютюн.

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд: у серпні вона зросла на 9,1%.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні