Категорія
Новини
Дата

ВВП Німеччини несподівано зростає, економіки Франції та Іспанії сповільнюються – Bloomberg

Німеччина, всупереч очікуванням, повідомила про економічне зростання, посиливши сподівання, що єврозона зможе запобігти рецесії, водночас темпи зростання у Франції та Іспанії різко сповільнилися, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростаючі ціни на енергоносії, рекордна інфляція і зростання процентних ставок позначаються на обсягах виробництва на континенті в третьому кварталі.
  • Нові дані показали, що економіці Німеччини вдалося вирости на 0,3% у період з липня по вересень. Зростання споживчих цін у регіоні було змішаним. В Італії, Німеччині та Франції вони перевершили оцінки і досягли максимуму епохи євро, тоді як в Іспанії виявилися значно нижчими за очікування.
  • Європейський центральний банк поспішає повернути інфляцію під контроль, піднімаючи ставки вище за рівні, що підтримують економічне зростання. 
  • Інфляція в Німеччині несподівано прискорилася цього місяця, наслідуючи тенденцію, що вже спостерігається у Франції та Італії. Споживчі ціни у найбільшій економіці Європи зросли на 11,6% порівняно з минулим роком. Схожі показники востаннє реєструвалися на початку 1950-х років у Західній Німеччині.
  • Економіка Іспанії різко сповільнилася у третьому кварталі, валовий внутрішній продукт зріс на 0,2% порівняно з попередніми трьома місяцями, що трохи нижче від прогнозу в 0,3%, згідно з опитуванням аналітиків Bloomberg.
  • Зростання ВВП у Франції сповільнилося до 0,2% з 0,5% і відбулося завдяки сильним інвестиціям.
  • Економіка Латвії впала на 1,7% у період з липня до жовтня після переглянутих показників зростання за попередні три місяці, рівних 0%. ВВП Бельгії скоротився на 0,1% у третьому кварталі після зростання на 0,2% за попередні три місяці, а економіка Австрії скоротилася на 0,1% у третьому кварталі.

Контекст

Споживча інфляція в єврозоні у вересні була трохи нижчою, ніж передбачалося раніше, але вона досі на рекордно високому рівні – 9,9%, вказуючи на очікування подальшого підвищення відсоткових ставок до кінця року.

Вчора керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, йдеться в повідомленні ЄЦБ. Ставки зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Статистичне управління Європейського Союзу Eurostat повідомило, що споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 1,2% у місячному вирахуванні, збільшившись на 9,9% у річному обчисленні. Тож попередня оцінка в 10% у річному обчисленні була переглянута у бік зниження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні